hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bt.-ből kft.-vé alakulna a cége? Ilyen feladatai lesznek

  • adozona.hu

Milyen számviteli teendői vannak egy bt.-nek, ha kft.-vé szeretne alakulni? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

„Egy bt. kft.-vé szeretne alakulni a közeljövőben. A bt. a számviteli törvény hatálya alá tartozik, és kettős könyvvitelt vezet. Így a záró és a nyitó adatok a rendelkezésére fognak állni... milyen záró bevallásokat kell beadnia, illetve az átalakulást kell-e könyvvizsgálóval auditáltatni?” – kérdezte olvasónk.

A 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 11. §-ának (7) bekezdése szerint az átalakulással megszűnő vállalkozásnál üzleti évnek minősül az előző üzleti év mérlegforduló napját követő naptól az átalakulás napjáig terjedő időszak. A számviteli törvény 17. §-ának (1) bekezdése alapján az üzleti évről beszámolót kell készíteni. Ennek megfelelően az így készített beszámolóra az éves beszámoló általános szabályai vonatkoznak, beleértve a könyvvizsgálat, a közzététel és a nyilvánosságra hozatal szabályait is.

Így, ha a vállalkozás könyvvizsgálatra kötelezett, akkor az átalakulás napjára vonatkozóan elkészített, a vagyonmérleg alapjául szolgáló beszámolót is felül kell vizsgáltatni a könyvvizsgálóval, továbbá a beszámolóhoz könyvvizsgálói jelentést (záradékot) kell csatolni, valamint gondoskodni kell annak közzétételéről és letétbe helyezéséről.

Ettől függetlenül a számviteli törvény 136. § (9) bekezdése szerint a vagyonmérleget (a tervezetet és a véglegeset is) és az azt alátámasztó vagyonleltárt (a tervezetet és a véglegeset is) könyvvizsgálóval kell ellenőriztetni. Az átalakulás számviteli bizonylata a könyvvizsgáló által hitelesített vagyonmérleg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata: megfelelés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close