hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapítványi támogatások számviteli elszámolása

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Írásunk az alapítványokat támogató társaságiadó-alanyok és a támogatást fogadó alapítványok szempontjából vizsgálja a támogatás számviteli elszámolását.

A támogatás formája és jellege

A támogatás formája lehet pénzbeli, termék ingyenes átadása, ingyenes szolgáltatásnyújtás, valamint a tartozás ellenérték nélküli átvállalása. Támogatásnak minősül a felsorolt juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó is. 

Jellege szerint – meghatározott feltételek teljesülése esetén – adománynak minősülhet. A megkülönböztetésnek adózási szempontból van jelentősége.

A feltételek a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) 4. § 16/a. pontja szerint:

• a támogatásnyújtás közhasznú szervezet részére, törvényben meghatározott közhasznú tevékenységhez történjen, azaz az alapítványnak nyújtott támogatás adománynak minősítéséhez elengedhetetlen, hogy az alapítvány közhasznú besorolással rendelkezzen, és

• a támogatás ne jelentsen az Tao tv.-ben meghatározottakon túl vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi nem minősül vagyoni előnynek, valamint, hogy hogyan kell kezelni a támogatást a számvitelben!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close