hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lettország lehet az EU adóparadicsoma?

Fennáll a veszélye annak, hogy Lett­or­szág lesz az Európai Unió legújabb adóparadicsoma − írja a Der Spiegelre hivatkozva a napi.hu. A lett törvények kevés korlátot támasztanak és alacsony díjat számítanak fel a céges pénzmozgásokra.

Az Európai Parlament zöldpárti képviselője, Sven Giegold pénzügyi szakértő úgy nyilatkozott: ahelyett, hogy felszámolnánk a már bejáratott adóparadicsomokat, egy újat adunk hozzájuk az eurózónában - írja a napi.hu. A német lap ezt azzal támasztja alá, hogy a lett társasági adó csupán 15 százalék, aminél csak a 12,5 százalékos ír és a ciprusi alacsonyabb. A Baltic Business News ezzel szemben rámutat, hogy az Eurostat adatai szerint a társasági adó a legalacsonyabb Bulgáriában és Cipruson, 10 százalék, ezeket követi 12,5 százalékkal Írország, majd 15 százalékkal következik Lettország és Litvánia.

A Der Spiegel azonban a lett gazdaságpolitika egyéb elemeit is az adóparadicsom megnyilvánulásainak tartja. Például a holdingok külföldön osztalékból és részvényeladásból szerzett nyeresége ez év eleje óta adómentességet élvez, s e pénzek kivitelét az országból szintén nem adóztatják meg és a jövő év elejével újabb kiváltságokban részesülnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs