hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közösségi adószám érvényessége: így ellenőrizheti uniós partnereit

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatala (NAV) arról, hogyan győződhetnek meg az adózók európai közösségi (EK) tagállami partnereik közösségi adószámának érvényességéről és azonosító adatainak pontosságáról. A közösségi adószámok érvényessége az Európai Bizottság (EB) honlapján, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Kapcsolattartó Irodájánál is ellenőrizhető.

A közösségi adószámok érvényességének lekérdezése az EB honlapján

A közösségi adószámok érvényessége a NAV részére is igazolhatóan ellenőrizhető az EB honlapján, a http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ linken. Ehhez, a lekérdezéskor meg kell adniuk az adózóknak saját közösségi adószámukat.

Amikor megszületik az eredmény, egyedi hivatkozási számot kapnak, amellyel a NAV azonosítani tudja az adózó által kezdeményezett lekérdezést, ha az ellenőrzött közösségi adószám érvényes volt. Fontos megőrizni az egyedi hivatkozási számot, mert azzal lehet igazolni a lekérdezés tényét és eredményét.

A tagállami közösségi adószám mellett sok tagállam a név- és címadatokat is elérhetővé teszi a lekérdezések eredményében. Jelenleg Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia azok a tagállamok, amelyek érvényes közösségi adószám esetén megjelenítik az adóalany nevét és címét is.

Az EB egy szabad interfészt is biztosít az automatizált a lekérdezéshez, így a manuális lekérdezés mellett egy webszolgáltatáson keresztül is ellenőrizhetők a közösségi adószámok.

Az automatizált lekérdezésnél elegendő elektronikusan megőrizni nyilvántartásban a visszakapott egyedi hivatkozási számot.

További információkat olvashat a NAV tájékoztatójában arról, hogyan lehet ellenőriztetni a közösségi adószámok érvényességét, milyen adat megerősítése kérhető az adóhatóságtól, és mit kell tudni a megerősítés eredményéről kiállított igazolásról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tévesen könyvelt óvadék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close