hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közösségi adószám érvényessége: így ellenőrizheti uniós partnereit

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatala (NAV) arról, hogyan győződhetnek meg az adózók európai közösségi (EK) tagállami partnereik közösségi adószámának érvényességéről és azonosító adatainak pontosságáról. A közösségi adószámok érvényessége az Európai Bizottság (EB) honlapján, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Központi Kapcsolattartó Irodájánál is ellenőrizhető.

A közösségi adószámok érvényességének lekérdezése az EB honlapján

A közösségi adószámok érvényessége a NAV részére is igazolhatóan ellenőrizhető az EB honlapján, a http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/ linken. Ehhez, a lekérdezéskor meg kell adniuk az adózóknak saját közösségi adószámukat.

Amikor megszületik az eredmény, egyedi hivatkozási számot kapnak, amellyel a NAV azonosítani tudja az adózó által kezdeményezett lekérdezést, ha az ellenőrzött közösségi adószám érvényes volt. Fontos megőrizni az egyedi hivatkozási számot, mert azzal lehet igazolni a lekérdezés tényét és eredményét.

A tagállami közösségi adószám mellett sok tagállam a név- és címadatokat is elérhetővé teszi a lekérdezések eredményében. Jelenleg Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Portugália, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia azok a tagállamok, amelyek érvényes közösségi adószám esetén megjelenítik az adóalany nevét és címét is.

Az EB egy szabad interfészt is biztosít az automatizált a lekérdezéshez, így a manuális lekérdezés mellett egy webszolgáltatáson keresztül is ellenőrizhetők a közösségi adószámok.

Az automatizált lekérdezésnél elegendő elektronikusan megőrizni nyilvántartásban a visszakapott egyedi hivatkozási számot.

További információkat olvashat a NAV tájékoztatójában arról, hogyan lehet ellenőriztetni a közösségi adószámok érvényességét, milyen adat megerősítése kérhető az adóhatóságtól, és mit kell tudni a megerősítés eredményéről kiállított igazolásról.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close