hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-kereskedelem: új időszámítás július 1-jétől

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Az e-kereskedelmi vagy digitális áfacsomag rendelkezéseinek hatályba lépésével az EU 2016 áfaakcióterv újabb mérföldkövéhez érkezünk.

Az eredetileg tervezetthez képest fél éves csúszással, 2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új szabályok. Az ügyletek áfakezelése (például a teljesítési hely meghatározása) jellemzően nem módosul, elsősorban az adókötelezettség teljesítésének (például adóbevallás, adó megfizetése) módjában hoz változást az új szabályrendszer.

Milyen ügyleteket érint a változás?

Az e-kereskedelmi áfacsomag rendelkezései a nem adóalanyoknak történő értékesítéseket érintik, azaz az úgynevezett B2C relációban alkalmazandók, a B2B relációkban nem. Vonatkoznak a közösségi és a termékimportot is megvalósító távértékesítésekre, illetve a nem adóalanyoknak közösségen belül nyújtott szolgáltatásokra, nem érintik viszont az exportot és a belföldi értékesítéseket (kivéve, azt az esetet, ha harmadik országbeli adóalany platformon keresztül értékesít belföldi raktárból belföldre).

OLVASSA EL cikkünket, amelyben részletesen beutatjuk, mi változik a termékek távértékesítésére vonatkozó adózási szabályokban, különös tekintettel arra az esetre, ha a távértékesítés online platform közvetítésével történik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs