hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-kereskedelem: új időszámítás július 1-jétől

  • Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Az e-kereskedelmi vagy digitális áfacsomag rendelkezéseinek hatályba lépésével az EU 2016 áfaakcióterv újabb mérföldkövéhez érkezünk.

Az eredetileg tervezetthez képest fél éves csúszással, 2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új szabályok. Az ügyletek áfakezelése (például a teljesítési hely meghatározása) jellemzően nem módosul, elsősorban az adókötelezettség teljesítésének (például adóbevallás, adó megfizetése) módjában hoz változást az új szabályrendszer.

Milyen ügyleteket érint a változás?

Az e-kereskedelmi áfacsomag rendelkezései a nem adóalanyoknak történő értékesítéseket érintik, azaz az úgynevezett B2C relációban alkalmazandók, a B2B relációkban nem. Vonatkoznak a közösségi és a termékimportot is megvalósító távértékesítésekre, illetve a nem adóalanyoknak közösségen belül nyújtott szolgáltatásokra, nem érintik viszont az exportot és a belföldi értékesítéseket (kivéve, azt az esetet, ha harmadik országbeli adóalany platformon keresztül értékesít belföldi raktárból belföldre).

OLVASSA EL cikkünket, amelyben részletesen beutatjuk, mi változik a termékek távértékesítésére vonatkozó adózási szabályokban, különös tekintettel arra az esetre, ha a távértékesítés online platform közvetítésével történik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs