hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E-kereskedelem: új időszámítás július 1-jétől

  • Antretter Erzsébet, Niveus Consulting Group adótanácsadási üzletágának igazgatója

Július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új áfaszabályok. Az e-kereskedelmi vagy digitális áfacsomag rendelkezéseinek hatályba lépésével az EU 2016 áfaakcióterv újabb mérföldkövéhez érkezünk.

Az eredetileg tervezetthez képest fél éves csúszással, 2021. július 1-jén hatályba lépnek az e-kereskedelemmel kapcsolatos új szabályok. Az ügyletek áfakezelése (például a teljesítési hely meghatározása) jellemzően nem módosul, elsősorban az adókötelezettség teljesítésének (például adóbevallás, adó megfizetése) módjában hoz változást az új szabályrendszer.

Milyen ügyleteket érint a változás?

Az e-kereskedelmi áfacsomag rendelkezései a nem adóalanyoknak történő értékesítéseket érintik, azaz az úgynevezett B2C relációban alkalmazandók, a B2B relációkban nem. Vonatkoznak a közösségi és a termékimportot is megvalósító távértékesítésekre, illetve a nem adóalanyoknak közösségen belül nyújtott szolgáltatásokra, nem érintik viszont az exportot és a belföldi értékesítéseket (kivéve, azt az esetet, ha harmadik országbeli adóalany platformon keresztül értékesít belföldi raktárból belföldre).

OLVASSA EL cikkünket, amelyben részletesen beutatjuk, mi változik a termékek távértékesítésére vonatkozó adózási szabályokban, különös tekintettel arra az esetre, ha a távértékesítés online platform közvetítésével történik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Német jövedelem, magyar kft.

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Helyi adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Családi gazdaság támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs