hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brexit: webáruházi értékesítés számlázása

  • adozona.hu

Webshopos értékesítést magánszemélyek felé Angliába 2021-től exportmentesen kell számlázni, ha a fuvarozást az értékesítő intézi, csomagküldő szolgálattal? – kérdezte olvasónk. Gombás Otilia szakértőnk válaszolt.

Idén január 1-jétől Nagy-Britannia vám-, áfa-, külkereskedelmi jogi és statisztikai szempontból EU-n kívüli, úgynevezett harmadik országnak minősül. Az árukat az Európai Unióban kiviteli vámeljárás alá szükséges vonni. Ezt az ügyfél nevében megteheti egy vámügynök, a csomagküldő szolgálat, de akár maga az ügyfél is.

Áfaszempontból az áfatörvény 98. paragrafusa az irányadó. Ennek értelmében mentes az adó alól a belföldön küldeményként feladott vagy belföldről fuvarozott termék értékesítése az Európai Unió területén kívülre, amennyiben a termék az értékesítés teljesítésekor, de legfeljebb a teljesítés napját követő 90 napon belül igazoltan elhagyja a közösség területét, és ezen időszakon belül az értékesített terméket rendeltetésszerűen nem használják, egyéb módon nem hasznosítják, ide nem értve a kipróbálást és a próbagyártást. A kiszállítás tényét vámhatósági kiléptetési igazolással kell bizonyítani, melyet az a gazdálkodó fog visszakapni az elektronikus rendszerben, amelyik az áru kiviteli vámeljárás alá vonását intézte.

Ha tehát a fenti feltételek teljesülnek, a magyar gazdálkodó számlázhat áfamentesen az áfatörvény 98. paragrafusára hivatkozással.

A kiszállított árut Nagy-Britanniában import vámeljárás alá kell vonni, amit egy kinti vámügynök, vagy a csomagküldő szolgálat végezez el. Az áru célországban történő vám- és hozzáadottértékadó-kezelésére az egyesült királyságbeli szabályok fognak vonatkozni, mellyel kapcsolatban egy kinti tanácsadó tud információt nyújtani.

Más viszont a szabály, ha a gazdálkodó a csomagot Észak-Írországba küldi, mivel erre a területre történő termékértékesítéseket vám- és áfaszempontból közösségi értékesítésként kell kezelni, azaz nem szükséges az árukat vámeljárás alá vonni. Ebben az esetben áfaszempontból a távolsági értékesítés szabályait kell alkalmazni, amelyekben jelentős változás lesz 2021. július 1-jétől.

A július 1. előtti szabályok értelmében az áfatörvény 29-30. paragrafusainak és az Európai Tanács 2006/112/EK irányelve 33. cikkének megfelelően azon magánszemélyek részére történő értékesítés esetén, akiknek állandó lakhelyük, vagy tartózkodási helyük nem Magyarországon, hanem az EU másik tagállamában van, a távolsági értékesítés szabályait kell alkalmazni, ha az áru nem használt ingóság, műalkotás, gyűjteménydarab, illetve régiség. A szabályozás értelmében a termék eladójának (magyar cég) be kell jelentkeznie minden olyan tagállamban, ahol a természetes személy vevője letelepedett, és onnan az adott tagállami hozzáadottértékadó-tartalommal belföldi értékesítést végrehajtani.

Ez alól kivételt csak azon tagállamokba történő eladások képezhetnek, ahová az eladó nem értékesít jövedéki terméket, ha az adott tagállamba irányuló értékesítés volumene a tárgyévben vagy az azt megelőző évben nem haladja meg az erre a célra az adott tagállamban megjelölt értékhatárt. Ez az értékhatár Észak-Írország esetében 70 ezer font.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a magyar cég az Észak-Írországban élő magánszemélyek részére a fenti értékhatár alatt, és feltételek mellett értékesít, akkor választhat, hogy kizárólag Magyarországon, vagy az adott tagállamban is bejelentkezik-e áfaszempontból.

Ha az eladó nem kíván Észak-Írországban bejelentkezni, akkor számlázhat magyar áfatartalommal is. Elérve az értékhatárt viszont nincs választási lehetősége, kötelező bejelentkeznie a célországban. 2021. július 1-jétől teljesen más értékhatárok és más szabályok fognak erre a forgalomra vonatkozni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs