hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bankszámla megadóztatása: megállapodást írt alá Svájc és Ausztria

  • MTI

Az osztrák és a svájci pénzügyminiszter aláírta a Svájcban tartott osztrák bankszámlák megadóztatásáról szóló megállapodást pénteken Bernben - jelentette be az osztrák pénzügyminisztérium.

Az egyezmény célja a svájci banktitok által védett és eddig az osztrák adóhatóság elől rejtve maradt bankszámlák megadóztatása és legalizálása. Az ügyfelek választhatnak, hogy névtelenségük megőrzése mellett egy visszamenőleges, átalány jellegű adót von le tőlük a bank, vagy pedig önként bevallást tesznek az osztrák hatóságnál Svájcban tartott vagyonukról. Az első lehetőség választása egyben felmentést jelent az adóelkerülésért egyébként kiszabható büntetés és a hatósági vizsgálat alól. A bankok továbbra sem közölnek adatokat ügyfeleikről az osztrák hivatalos szervekkel.
   
Az egyezmény Bécs várakozásai szerint 2013-ban léphet hatályba. Az első évben egymilliárd eurós bevételt várnak. Az osztrák kormány arra törekedett, hogy mielőbb tető alá hozza a szerződést, mert az egymilliárd eurós összeg a nemrég elfogadott osztrák költségvetési konszolidációs csomag egyik fontos összetevője. 2014-től évente további mintegy 50 millió euróval számolnak a bankszámlák után fizetendő kamatadóból, amiről szintén a megállapodás rendelkezik.
   
A visszamenőleges adó mértéke 15 és 38 százalék között lesz, a bankszámla nagyságától és attól függően, hogy milyen régen nyitották. A kamatadó mértéke - az ausztriaival megegyezően - 25 százalékot tesz majd ki.
   
Az osztrák ellenzék hevesen bírálta az adóamnesztiát is lehetővé tévő megoldást. Nézetük szerint a kormány "megjutalmazza" az adócsalókat, s az egyezmény a tisztességes adófizetők "arcul csapásával" ér fel.
   
Maria Fekter pénzügyminiszter az aláírást bejelentő közleményben ezzel szemben úgy vélekedett, a megállapodás csökkenti az adóelkerülésre való hajlandóságot, mert lehetőséget kínál az adózatlan vagyonok "egyszer s mindenkorra" való legalizálására. "Jobb hozzávetőlegesen megoldani a problémát, mint sehogy sem megoldani" - fogalmazott Reinhold Mitterlehner gazdasági miniszter a közszolgálati rádióban.
   
A pénzügyminisztérium cáfolni igyekezett azokat a bírálatokat is, amelyek szerint a számlatulajdonosoknak a jövő év elejéig bőségesen lesz idejük más adóparadicsomokba átutalni pénzüket. Svájc vállalta, hogy statisztikai adatokat közöl Ausztriával a legfontosabb célországokról. Ausztria "meg tudja és meg is fogja tenni a megfelelő intézkedéseket" ezekkel az országokkal szemben - hangoztatta Fekter.
   
A svájci-osztrák szerződés mintájául Svájcnak Nagy-Britanniával és Németországgal kötött hasonló megállapodásai szolgáltak.
   
Márciusban Algirdas Semeta adóügyi biztos levélben figyelmeztette a tagállamokat arra, hogy a kétoldalú szerződések nem lehetnek ellentétesek az uniós kamatadó-irányelvvel és az EU-n kívüli országokkal kötött uniós egyezményekkel. Az Európai Bizottságnál az osztrák rádió érdeklődésére pénteken emlékeztettek a biztos korábbi levelére. Közölték, az osztrák-svájci szerződés végleges szövegét még nem ismerik, de az aláírást követően részletesen tanulmányozni fogják a szerződést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs