hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkahelyi telefonhasználat – korlátozások és elvárások munkaidőben és munkaidőn túl

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Cikkünkben a munkahelyi telefonhívásokat kétféle szemszögből vizsgáljuk: amikor munkaidőben a munkavállalók telefonálnak magánügyben, illetve amikor munkaidőn kívül a munkáltató munkaügyben keresi a dolgozót. Megtiltható a telefon munkahelyre történő bevitele? Kötelezheti-e a munkáltató munkavállalóját telefonja leadására? Kötelezhetnek a telefon felvételére munkaidőn kívül?

Magánügyek intézése munkaidőben

A munkavállaló köteles munkaideje alatt munkavégzés céljából, munkára képes állapotban a munkáltató rendelkezésére állni [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 52. § (1) bekezdés b) pont]. Ebből az következik, hogy nem láthat el olyan tevékenységet, mely nem a munkájához kapcsolódik. Ha az irodavezető vagy az informatikus munkatárs magántelefonja vonalai azért izzanak, mert az éppen épülő házuk munkálatait koordinálja, vagy egy hétvégi összejövetelt szervez, ezt a rendelkezést súlyosan megsérti. Tovább rontja a helyzetet, ha mindezt az egy légtérben dolgozni szándékozó kollégák is élvezhetik. Természetes, hogy a call centeres vagy egy kamionsofőr napi szinten folyamatosan telefonál, ez azonban munkaköre része, a telefonálás elmulasztása a munkaviszony megszüntetését vonhatná maga után. Kivéve természetesen, ha nem munkaügyben tenné meg.

Joggal merül fel a kérdés: akkor nem is telefonálhatnék munkaidőben? A válasz: ha a munkáltatónak van olyan szabályzata, mely ezt tiltja, akkor főszabály szerint – az alább említett kivétel mellett – valóban nincs rá lehetőség, még akkor sem, ha ez nem menne a munka rovására.

Belső utasítás hiányában nem tilos a telefonálás, azonban erre elsősorban a munkaközi szünetben, a munkavégzés megszakításával kerülhet sor. Az ember a napja legnagyobb részét mégiscsak a munkahelyén tölti, a kiegyensúlyozott munka-magánélethez pedig hozzátartozhat, hogy munkaidőben vált néhány szót a párjával, szüleivel, érdeklődik gyermeke után, vagy időpontot egyeztet a masszázsra, fodrászhoz, autószervizbe. Egy-egy ilyen momentum nem válik a hatékonyság kárára, sőt, kifejezetten energizáló hatású is tud lenni. Kivételt képez ez alól az az eset, ahol egy hívás, vagy egy sms elküldése már a munka biztonságát is veszélyeztetheti, például szalagmunkát végzők vagy fuvarozók esetén.

Ha kifejezetten nem tiltott a telefonhasználat munkaidőben, abban az esetben sem szabad túlzásba vinni. Az Mt. egyik alapelve a kölcsönös együttműködési kötelezettség: bizonyos személyi, családi körülmények indokolttá tehetik, hogy a dolgozó a tilalom ellenére is bekapcsolva hagyhassa a mobilját, vagy gyakrabban kezdeményezhessen hívást, így például, ha a gyermeke beteg vagy felesége bármely percben életet adhat közös gyermeküknek. Ilyen kellő súlyú indok esetén a munkáltatónak még kifejezett tilalom hatálya alatt is engedélyeznie kell a telefonálást, ezzel azonban a munkavállaló sem élhet vissza, arra kell törekednie, hogy a fejleményeket, híreket lehetőleg munkaidő után ismerje meg vagy észrevételezze. Nehéz meghúzni a határt abban a körben, hogy mikor melyik érdek az erősebb, ezt minden esetben egyedileg lehet elbírálni. Ha a felek együttműködőek és jóhiszeműek, nem merül fel jogvita.

Nem egyedi eset, hogy a munkavállalók visszaélnek a telefonhasználattal: munkavégzés helyett nyomogatják a telefont, közösségi oldalakat nézegetnek, netán játszanak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, melyből megtudhatja, megteheti-e a munkavállaló, hogy megtiltja a munkavállalónak, hogy telefonját a munkahelyén használja, továbbá azt, hogy a munkáltató kötelezheti-e dolgozóját arra, hogy telefonon munkaidőn kívül is rendelkezésre álljon.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1