Amit a munkabér meghatározásáról és kifizetéséről tudni kell

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az alapbér megállapítása a munkaszerződés kötelező eleme. Ennek hiányában a munkaviszony érvényesen létre sem jön. Cikkünkben a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat mutatjuk be a munkabér szabályozásával összefüggésben.

Nem lehet érvényesen EUR-ban megállapítani

Az infláció felfutásával egyre többek fejében merül fel, hogy a munkabért is célszerű lenne EUR értékhez kötni és azt vagy EUR devizanemben meghatározni, vagy annak forintértékében nevesíteni.

Ezt a gyakorlatot azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem támogatja.

A munkabért ugyanis az Mt. 154. §-a alapján – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni. A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni sem lehet. Az Mt. alapján – az egyenlő bánásmód elvének kivételével – egyebekben nem minősül munkabérnek sem az étkezési utalvány, sem pedig a SZÉP-kártya.

Munkabért fizetni legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell

Az Mt. 157. §-a alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni. Mind a kollektív szerződés, mind pedig a munkaszerződés azonban ennél rövidebb vagy éppen hosszabb határidőt is megállapíthat.

A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget – legalább havonta – ugyanakkor fizetni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, kötelezhető-e a munkavállaló bankszámla nyitására, mire kell ügyelnie a munkáltatónak a munkabér kifizetésekor, valamint az abból történő levonások esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs