hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a munkabér meghatározásáról és kifizetéséről tudni kell

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Az alapbér megállapítása a munkaszerződés kötelező eleme. Ennek hiányában a munkaviszony érvényesen létre sem jön. Cikkünkben a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat mutatjuk be a munkabér szabályozásával összefüggésben.

Nem lehet érvényesen EUR-ban megállapítani

Az infláció felfutásával egyre többek fejében merül fel, hogy a munkabért is célszerű lenne EUR értékhez kötni és azt vagy EUR devizanemben meghatározni, vagy annak forintértékében nevesíteni.

Ezt a gyakorlatot azonban a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem támogatja.

A munkabért ugyanis az Mt. 154. §-a alapján – külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában – forintban kell megállapítani és kifizetni. A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni sem lehet. Az Mt. alapján – az egyenlő bánásmód elvének kivételével – egyebekben nem minősül munkabérnek sem az étkezési utalvány, sem pedig a SZÉP-kártya.

Munkabért fizetni legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig kell

Az Mt. 157. §-a alapján a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni. Mind a kollektív szerződés, mind pedig a munkaszerződés azonban ennél rövidebb vagy éppen hosszabb határidőt is megállapíthat.

A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget – legalább havonta – ugyanakkor fizetni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben bemutatjuk, kötelezhető-e a munkavállaló bankszámla nyitására, mire kell ügyelnie a munkáltatónak a munkabér kifizetésekor, valamint az abból történő levonások esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Törzstőkeemelés

dr. Koltay Zsolt Miklós

ügyvéd

budlegal Ügyvédi Társulás

Kata munkaviszony mellett, csed, gyed

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1