hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megállapodással zárult a bértárgyalás a MÁV-Volán-csoportnál

  • MTI

Megállapodtak a MÁV-Volán-csoportnál a munkaadó és az érdekképviseletek képviselői a 2023. évi bérfejlesztés mértékéről pénteken, a csoportszintű érdekegyeztető tanács ülésén – közölte a MÁV pénteken az MTI-vel.

A MÁV közleményében kifejtette: a megállapodás értelmében a vasutasok alapbére a 2022. december 31-i állapothoz képest legalább 53 ezer forinttal nő 2023. január 1-jéig visszamenőlegesen. Az egyösszegű SZÉP-kártya juttatás 120 ezer forintra emelkedik, és a munkáltató nettó 4000 forintra, azaz havi bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztári támogatást.

Pafféri Zoltán, a MÁV elnök-vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy a MÁV-Volán-csoport mintegy 51 ezer dolgozója több mint 10 százalékos béremelésben részesül.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

A MÁV-Volán-csoport átlagkeresetei a bérmegállapodások és bérintézkedések eredményeként 2016-2021 között a nemzetgazdasági átlagkeresetnél nagyobb, 65 százalék feletti mértékben növekedtek. A vállalatcsoport a járványügyi helyzetben is megtartotta teljes munkavállalói létszámát – tájékoztatott a MÁV.

A közleményben kitértek arra, hogy a Volánbusznál a 2023. évi bérfejlesztéséről ugyanezen elvek alapján tárgyalnak a társaság sajátosságait figyelembe véve. A felek megállapodásának alapvető célja a munkavállalók reálbér-értékének megőrzése.

A Vasutasok Szakszervezete pénteken az MTI-nek küldött közleményében a béremelés mellett jó eredménynek nevezte, hogy a szakszervezet elvárására a munkáltató 100 ezerről 120 ezerre emeli az egyösszegű SZÉP-kártya juttatást, és bruttó 6016 forintra növeli az önkéntes egészségpénztár havi tagdíjtámogatását.

Meleg János, a VSZ elnöke a közleményben eredménynek tartotta, hogy az idei bérfejlesztés után a MÁV-Volán csoportban a kezdőbérek jelentős mértékben meghaladják a minimálbér és a garantált bérminimum összegét – olvasható az MTI közleményében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs