hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyermekvállalás vezető állású munkavállalóknál

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A vezető állású munkavállaló munkajogi védelme kevésbé szigorú, mint egy átlagos munkavállalóé, így munkaszerződése az Mt. rendelkezéseitől akár a munkavállaló hátrányára is eltérhet, munkaviszonya pedig könnyebben szüntethető meg. A gyermekvállalás területe azonban a vezető állású munkavállalók esetében kivételt képez. Az alábbiakban ennek konkrét elemeit vizsgáljuk gyakorlati szempontból.

A munkajogi szabályok többségétől vezetőnél el lehet térni

Vezető állású munkavállaló a munkáltató vezetője, valamint a közvetlen irányítása alatt álló és – részben vagy egészben – helyettesítésére jogosított más munkavállaló. Ők a törvény rendelkezései alapján minősülnek vezető munkavállalóknak.

A munkaszerződés azonban a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazását írhatja elő, ha a munkavállaló a munkáltató működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű vagy fokozottan bizalmi jellegű munkakört tölt be és alapbére eléri a kötelező legkisebb munkabér [Mt. 153. § (1) a)] hétszeresét. 

Az ő esetükben a törvény megengedi, hogy a munkaszerződésük a munka törvénykönyve rendelkezéseitől – a törvényben nevesített konkrét esetektől eltekintve – eltérjen. Ebbe a körbe tartozik a munka- és pihenőidő, valamint a munka díjazására vonatkozó szabályok majdnem teljessége.

Szabadon állapodhatnak tehát meg a felek például az ügyvezető munkavégzésének módjában, kárfelelősségében, munkaidő-beosztásában, felmondási idejében vagy akár végkielégítésében.

Amennyiben ugyanakkor a felek nem kötnek ki eltérő szabályokat, abban az esetben speciális helyzetüknél fogva a kollektív szerződés rendelkezéseinek hatálya nem terjed ki rájuk, munkarendjük kötetlen, gondatlan károkozás esetén is a teljes kárért felelnek, kárfelelősségük a munkaviszonnyal összefüggésben okozott kár vonatkozásában fokozott, valamint szigorú összeférhetetlenségi szabályok is vonatkoznak rájuk.

Az eltérést nem engedő szabályok a gyermekvállaláshoz kapcsolódnak

Szűk körben azonban a törvény a felek egyező akaratával történő eltérést tiltja. Mentesül így a vezető állású munkavállaló is a munkavégzés alól az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, kötelező orvosi vizsgálat tartamára, de vonatkozik rá a szoptatási munkaidőkedvezmény is (a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két óra, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két óra).

Ezen túlmenően éjszakai munkavégzés nem rendelhető el a munkavállaló várandósságának megállapításától a gyermek három éves koráig, valamint a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén a gyermek három éves koráig.

Alkalmazandóak továbbá a szülési szabadság, valamint 2016. június 18. napjától a gyermek gondozása céljából kivett fizetés nélküli szabadság szabályai is.

Ezek a rendelkezések azonban önmagukban felmondási védelmet nem vonnak maguk után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, van-e felmondási korlátozás, illetve érvényesülhet-e felmondási tilalom!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vagyoni értékű jog használatának átengedése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva és a kapcsolt vállalkozások

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close