hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb hosszú hétvége: így kell megállapítani a bérpótlékot

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Április 28. és május 1. napja között újabb hosszú hétvégén pihenhetnek az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók, mivel április 30-a pihenőnap lesz, cserébe április 21. napján, szombaton munkát kell végezni. Ezt figyelembe véve mely napokra adható ki szabadság? Hogyan járjunk el az egyenlőtlen munkarendben dolgozók bérpótlékainak megállapítása során április utolsó napjaiban és a munka ünnepén?

Szabadság áthelyezett munkanapra

A hétfőtől péntekig dolgozó munkavállalók a közeledő május 1. napjából annyit fognak érzékelni, hogy 6 fárasztó munkanapot követően egy napot nem dolgoznak, majd 5 napot ismételten a munkahelyen szorgoskodva kell tölteni, végül 4 egybefüggő nap pihenés következik.

Az áthelyezett munkanapnak a szabadság kiadása szempontjából azon munkavállalók tekintetében van jelentősége, akik hétfőtől péntekig dolgoznak. Mivel április 21. szombat áthelyezés folytán munkanap lesz, jogszerűen adható ki szabadság ezen napra az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállalók részére.

Ugyanez a helyzet azon munkavállaló esetén is, akinek a munkaidő-beosztása egyenlőtlen: ha be lenne osztva szombatra, akkor szabadság adható ki részére e napra. Azon dolgozó részére pedig, akinek szintén egyenlőtlen a munkarendje, de április 21. napjára nincs beosztva rendes munkaidőben történő munkavégzésre, nem adható ki szabadság, hiszen a szombat a beosztás szerinti heti pihenőnapja.

A fentiekből következően a munkáltató – mivel ő rendelkezik a szabadsággal 7 munkanapot kivéve –, nyugodtan megteheti, hogy szabadságot ad ki az áthelyezett munkanapra az általános munkarendben foglalkoztatott munkavállaló részére. Arra kell ügyelnie, hogy a munka törvénykönyve (Mt.) 122. § (4) bekezdése szerint a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt 15 nappal közölni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mik a szabályok április 28-án, szombaton, április 30-án, hétfőn és a május 1-jei munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén, továbbá, hogy hogyan kerülhet sor a bérpótlékok egyszerűbb elszámolására!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs