hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunkás két munkakörben?

  • adozona.hu

Meg lehet-e határozni két munkakört egy munkaszerződés keretein belül? Betölthet-e szezonálisan más munkakört is a távmunkás a munkáltatójánál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Kiskereskedelmi üzletet üzemeltető ügyfelem részmunkaidőben (20 óra/hét) foglalkoztat egy kommunikációs munkatársat, aki távmunkában, az otthonában dolgozik. Ugyanakkor felmerült az igény arra, hogy a téli hónapokban – ami ügyfelemnél a főszezont jelenti – az üzletben eladói munkakörben is foglalkoztatnák, amikor a kommunikációs feladatai engedik. Az a kérdésem, hogy miként lehetne a két munkakört egy munkaszerződés keretén belül meghatározni? Van-e arra lehetőség egy távmunkás esetében, hogy szezonálisan más munkakört is betöltsön a munkáltatójánál úgy, hogy a 20 óra/hét munkaideje nem változik?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A legegyszerűbb megoldás a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lenne: a munkáltató átirányítaná a munkavállalót eladói munkakörbe, így nem változna a napi munkaideje sem. Arra kell ügyelni, hogy a foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát nem haladhatja meg.

Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A szezonális jellegre figyelemmel ebbe feltehetően bele is fognak férni.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell. A munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Arra – a fenti esetet kivéve – nincs lehetőség, hogy a munkavállaló a munkáltató utasítása alapján kommunikációs munkatárs munkakörben eladói feladatokat lásson el. Ha a munkavállaló hozzájárul ezen munkáltatói célhoz, abban az esetben a speciális távmunkára figyelemmel megítélésem szerint másik munkaviszonyt kellene létesíteniük a feleknek. Ez jelen esetben szólhatna határozott időtartamra és szintén részmunkaidőre.

A napi 4 óra tartamú munkaidőn belül nem oldható meg a leírt foglalkoztatás. Ugyanakkor a meglévő munkaszerződés is módosítható határozott időtartamra, csökkentve a napi munkaidő mértékét, így összességében beleférhetnek a napi 4, heti 20 óra tartamba.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavédelmi képviselő választása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Biztosítás visszavásárlása ¬ szociális hozzájárulási adó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Utazási utalvány mint promóciós eszköz ügyfelek részére

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X