hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Korlátok munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásnál

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A foglalkoztatás alapvető feltételeit a munkaszerződés – mint a felek kétoldalú megállapodása – tartalmazza. A munkáltató rendelkezésére áll azonban az a lehetőség is, hogy a munkavállalót más munkakörben, munkavégzési helyen vagy munkáltatónál foglalkoztassa. Ez a jogosultság nem korlátlan, ennek szempontjait tekintjük át.

Ideiglenesen másképpen is foglalkoztatható a munkavállaló, de vannak kivételek

A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. Ezen foglalkoztatás tartama azonban naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás esetében is érvényesül kivételi kör, illetve korlátok. A munkavállaló hozzájárulása nélkül például nem kötelezhető más helységben végzendő munkára a munkavállaló a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,  gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.

A munkajogi védettséget élvező szakszervezeti tisztségviselő pedig csak a közvetlen felettes szakszervezeti szerv, illetve az üzemi tanács elnöke csak az üzemi tanács előzetes jóváhagyása mellett foglalkoztatható a munkaszerződéstől eltérően.

Az is fontos korlátként érvényesül, hogy a munkavállaló az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás további lehetőségeit és korlátait!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Katás bt. végelszámolása szeptember 1-jei kezdéssel

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs