hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kúriai határozat az elszámolási kötelezettségről

  • adozona.hu

Az olyan munkaviszony-megszüntetési esetekben, ahol a munkaviszony megszüntetésére vagy megszűnésére a munkavállaló érdekkörében felmerült okból kerül sor, a munka törvénykönyve csak a tényleges munkavállalói teljesítésnek megfelelő díjazást biztosít – mondta ki a Kúria.

A Kúria Sajtótitkárságának tájékoztatója szerint az Mfv. II. 10.199/2019. számú ügyben a felperes (a munkavállaló) 2014. augusztus 6-ától 2016. augusztus 27-éig állt munkaviszonyban az alperesi munkáltatóval. A munkáltató a munkavállaló munkaidejét 52 hetes elszámolási időszakban határozta meg és osztotta be. Az elszámolási időszak havi egyenlegéről a dolgozónak a bérjegyzékek alapján tudomása volt. A felek közötti munkaviszony az alkalmazott elszámolási időszak lejártát megelőzően, a munkavállaló 2016. július 27-ei felmondása folytán szűnt meg. A munkavállaló úgynevezett munkaidőszámla-egyenlege a munkaviszony megszűnésének időpontjában mínusz 240,35 óra, ennek alapján a tartozása 191 799 forint volt. A munkáltató a dolgozót fizetési felszólításában 191 799 forint tartozás megfizetésére kötelezte.

A felperes keresetében a fizetési felszólítás hatályon kívül helyezését kérte.  A közigazgatási és munkaügyi bíróság ítéletével a felperes keresetét elutasította. A felperes fellebbezése folytán eljárt törvényszék ítéletével az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.

A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős ítéletet hatályában fenntartotta az alábbiak miatt: 

Az Mt. 95. § (1) bekezdése arról rendelkezik, hogy a munkaviszony megszűnésekor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend, a napi munkaidő és a teljesített munkaidő alapul vételével el kell számolni. Az Mt. 95. § (4) bekezdés a) pontja értelmében az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkaviszony a munkaidőkeret lejárta előtt a munkavállaló felmondásával szűnik meg, és a munkavállaló a beosztás szerinti munkaidőre járó munkabérnél magasabb összegű munkabérben részesült. Az Mt. 95. § (5) bekezdése szerint az (1)-(4) bekezdés rendelkezéseit munkaidőkeret hiányában is alkalmazni kell, ha a munkaviszony hónap közben szűnik meg.

Az elszámolási kötelezettség tartalmilag azt jelenti, hogy az általános munkarendre és a napi munkaidőre figyelemmel, az elszámolás időszakára megállapítható (beosztható) munkaidő és a ténylegesen teljesített (azaz lényegében a munkáltató által beosztott) munkaidő különbségét számba kell venni, illetve a feleknek az erre az időszakra járó munkabért a másiknak meg kell fizetnie, tehát az adott esetben a munkavállalónak a többletmunkabért vissza kell fizetnie a munkáltató részére. 

A kollektív szerződésnek az a rendelkezése, amely az alap-, és mozgóbér kifizetését azokra az esetekre rögzíti, amelyekben a munkáltató a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra pihenőnapot rendelt el, nem értelmezhető úgy, hogy a felek között a munkaviszony elszámolási időszakot megelőzően történő megszüntetésekor ne állna fenn elszámolási kötelezettség. Munkaidőkeret vagy elszámolási időszak esetén ugyanis meghatározott időszakra, rendszerint egy hónapra a munkavállaló mintegy átalányszerűen, azaz a tényleges teljesítéstől függetlenül részesül munkabérben.

Mindezekre tekintettel a felek között az elszámolási kötelezettség a munkaviszony munkavállalói felmondása esetén a kollektív szerződés alapján fizetett alap- és mozgóbérre is kiterjedt, így a másodfokú bíróság jogszabálysértés nélkül hagyta helyben a felperes fizetési felszólítás hatályon kívül helyezése iránti keresetét elutasító elsőfokú ítéletet – áll a közleményben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékkedvezmény végkielégítésre

Széles Imre

tb-szakértő

Adózás

Széles Imre

tb-szakértő

Kata alatti tárgyieszköz-értékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close