hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kötelező és kerülendő tartalmi elemek a munkaszerződésben

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Bizonyos szerződéses elemek kötelezőek a munkaszerződésben, nélkülük érvényesen nem jöhet létre munkaviszony. Más elemek feltételesen kötelezőek, ezek olyan kérdéskörök, melyeket rendeznünk kell, de ha ezt elmulasztjuk, egyszerűen egy törvényi vélelem lép életbe.

A munkaviszonyt két fél: a munkáltató és a munkavállaló megállapodása, a munkaszerződés hozza létre. Bizonyos szerződéses elemek megléte a szerződésben kötelező, nélkülük érvényesen nem jöhet létre munkaviszony. Más elemek feltételesen kötelezőek, ezek olyan kérdéskörök, melyeket rendeznünk kell, de ha ezt elmulasztjuk, abban az esetben egyszerűen egy törvényi vélelem lép életbe (például teljes munkaidő fennállása, szokásos munkavégzés helye mint munkahely).

Szűk körben eltérhetünk a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) szabályaitól, az ilyen eltéréseket feltétlenül bele kell foglalni a munkaszerződésbe.

Előfordulhat az is, hogy olyan elemeket is a munkaszerződésbe teszünk, melyeket nem kötelező (és nem is ajánlott), így megkötjük a saját kezünket, hiszen a munkaszerződést kizárólag közös megállapodással módosíthatjuk.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a kötelező elemek és vélelmek a munkaszerződésben, valamint, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk bele!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlabefogadás

Nagy Norbert

adószakértő

Közösségen belüli szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close