hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kell-e külön munkaszerződés időszakos délutáni műszakhoz?

  • adozona.hu

Délelőttös munkavállalókkal kell-e külön szerződést kötni, ha bizonyos munkát csak délután tudnak elvégezni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Állandó délelőttös műszakú munkavállalókkal kell-e külön szerződést/megállapodást kötni abban az esetben, ha egy bizonyos munkát csak délután tudnak elvégezni? Nem a telephelyen végzett munka, a munkaterületen csak délután dolgozhatnak, így a munkaidejük 7.30-16.00 helyett 13.00-21.00, a munka elvégzésének időtartama alatt. Amennyiben szükséges, kell-e konkrét naptári időszakot megadni, vagy elegendő a kezdő dátum és például "a munka befejezte" meghatározás?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel a munkáltató osztja be [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi. I. törvény (Mt.) 97. § (1) bekezdése] azzal, hogy a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli.

A munkaidő beosztásához, megszervezéséhez, a munkaidőkeret bevezetéséhez, módosításához, eltörléséhez nincs szükség a munkavállaló hozzájárulására, melyből következően azt semmiképpen ne rendezzük a munkaszerződésben! Ha mégis így tesz a munkáltató, akkor elveszti ezen jogát, és minden egyes módosításhoz kérnie kell a munkavállaló hozzájárulását, amit nem biztos, hogy sikerül beszerezni.

Azaz, ha a kérdés szerinti esetben a munkáltató élt a munkarend meghatározásának jogával, akkor a fenti, beosztás közlésére vonatkozó szabály betartásával nyugodtan beoszthatja a munkavállalókat délutánra. (Ha a munkaszerződés tartalmazná a munkarendet, akkor az kizárólag a munkavállaló hozzájárulásával módosítható).

A munkaidő-beosztást napra pontosan meg kell határozni, beleértve a kezdő és a befejező napot is. Ez azért lényeges, mert ehhez szorosan kapcsolódik a munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak, és így lehet megítélni azt is, hogy esetlegesen keletkezett-e rendkívüli munkaidő.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelők járuléka költség vagy sem?

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close