hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kávéházi alkalmazottak – kell-e szakképesítés?

  • adozona.hu

Kell-e szakképesítéssel rendelkeznie a kávéház dolgozójának, vagy elég, ha a tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Nemrég alakult egy fitness stúdió és kávéház. A kávéházi részhez kell-e szakképzettséggel rendelkező munkavállalót felvenni, ha az ügyvezetőnek/tulajdonosnak kereskedelmi végzettsége van, vagy elláthatja a kiszolgálást más nem szakirányú végzettséggel rendelkező dolgozó? (TEÁOR kód: 5630, 5629, 5610, 4729, 4724, 4711.)"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 21/2010. (V. 14.) Korm. rendelet mellékletének 3. pontja vonatkozik a kiskereskedelemre és vendéglátásra.

Ennek a 17. pontja szerint a meleg és hideg ételek, italok készítése esetén (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek elkészítése) az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: szakács, vendéglátás-szervező, vendéglős vagy cukrász.

A 18. pont alapján a meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (kivétel: külön jogszabályban meghatározott büfétermékek forgalmazása) esetén az üzemelés teljes időtartama alatt jelen kell lennie egy szakképesítéssel rendelkező, azonnali intézkedésre feljogosított, felelős személynek.

A szükséges szakképesítések: vendéglátás-szervező, vendéglős, vendéglátó eladó vagy pincér.

A kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet 28. § b) pontja szerint büfétermékek:

a forgalmazás helyén előállított

grillezett húsok, frissen sültek, sült és főtt kolbász, hurka, virsli, füstölt vagy sült hal,

 lángos-, palacsintafélék,

meleg és hideg szendvicsfélék, valamint

az ezek fogyasztásához közvetlenül kapcsolódó termékek, és gyárilag előre csomagolt élelmiszerek, valamint az italok.

A megadott TEÁOR számok alapján nem lehet egyértelműen eldönteni, így azt kellene megvizsgálni, hogy a kávéházban büfétermék kerül-e készítésre, illetve felszolgálásra.

Ha igen, akkor nincs szükség szakképesítéssel rendelkező munkavállalóra. Amennyiben nem és a fenti 17., illetve 18. pont szerinti esetekről van szó, akkor szakképzett munkavállalót kell alkalmazni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31