hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogosult jubileumi jutalomra vagy sem? A Kúria eldöntötte

  • adozona.hu

A jubileumi jutalomra való jogosultság szempontjából annak van jelentősége, hogy a munkát végző alkalmazott a fennálló jogviszonyára irányadó jogállási törvény szerint számított jubileumi jutalomra jogosító szolgálati időt az adott jogviszonyban érte-e el – mondta ki a Kúria.

A Kúria Sajtótitkárságának tájékoztatója szerint az Mfv. II. 10.645/2017. számú ügy felperese 1980-tól munkaviszonyban, majd 1992-től hivatásos szolgálati viszonyban tevékenykedett.

Szolgálati viszonya megszűnését követően 2011. június 16-ától kormánytisztviselői jogviszonyt létesített, amely 2015. április 30-áig állt fenn. E jogviszonya megszűnésekor a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Ktv.) rendelkezése szerint a jubileumi jutalomra való jogosultság szempontjából még csak 23 év jogosultsági idővel rendelkezett.

A felperes 2015. május 1-jétől újból hivatásos szolgálati viszonyt létesített. A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény (Hszt.) rendelkezése szerint a felperes ekkor a jubileumi jutalomra való jogosultság szempontjából már több mint 32 év, az e törvény szerint beszámítható szolgálati idővel rendelkezett.

A felperes keresetében annak megállapítását kérte, hogy újabb hivatásos szolgálati viszonya létesítésekor már megfelelt a 30 éves jubileumi jutalomra való jogosultság feltételeinek, így a három éves elévülési időn belül ennek megfizetésére kérte kötelezni az alperest.

Az alperes a kereset elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy amikor a felperes a Hszt. szabályai szerint elérte volna a 30 éves jubileumi jutalomra jogosító szolgálati időt, még nem állt szolgálati viszonyban, e jogviszony létesítésekor pedig ennek esedékessége már eltelt.

Az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét, a másodfokú bíróság azonban a 30 éves jubileumi jutalom megfizetésére kötelezte az alperest. A munkáltató felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a jogerős ítéletet hatályon kívül helyezve az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A Kúria megállapította, hogy a felperes kormánytisztviselőként 2011. június 16. és 2015. április 30. között a közszolgálati tisztviselőkre vonatkozó törvény értelmében nem szerzett jogosultságot a 30 éves jubileumi jutalomra, mert e törvénynek a jubileumi jutalom szempontjából figyelembe vehető szolgálati időre vonatkozó rendelkezései eltérnek a Hszt. ezen juttatásra vonatkozó számítási szabályaitól.

A kormánytisztviselő felperes jubileumi jutalomra való jogosultságának kezdő időpontja 1992. május 30-a volt, így a kormánytisztviselői jogviszonya fennmaradása esetén a 30 éves jubileumi jutalomra csak 2022-ben szerzett volna jogosultságot.

A felperes 2015. május 1-jén létesített újabb hivatásos szolgálati viszonyt, s ekkor a Hszt. szabályait alkalmazva megállapítható, hogy a jubileumi jutalomra való jogosultságának kezdő időpontja 1983. április 4-e, így e jogviszonya létesítésekor már több mint 32 év jubileumi jutalomra jogosító idővel rendelkezett.

A Hszt. 110. § (2) bekezdése szerint a jubileumi jutalom azon a napon esedékes, amely napon a hivatásos szolgálati viszonyban álló a rá vonatkozó számítási mód alapján elérte azt a jogosító időt, amelyet a jogszabály az adott jubileumi jutalom feltételeként előír, ennek megfelelően az adott napon az igénylőnek hivatásos szolgálati viszonyban kell állnia, mivel a Hszt. szabályai szerint kell meghatározni a jogosultsági időt és ennek az adott napon el kell érni a törvényben meghatározott mértéket.

A felperes a Hszt. szabályai szerint 30 éves jubileumi jutalomra jogosító szolgálati időt 2013. április 4-én érte volna el, ebben az időpontban azonban még nem állt hivatásos szolgálati viszonyban, így a kifizetés ekkor nyilvánvalóan nem válhatott esedékessé –  írja a tájékoztató.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close