hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet egyetemistákat foglalkoztatni szakmai gyakorlaton

  • adozona.hu
2

Kell-e munkaszerződést kötni a szakmai gyakorlat keretében foglalkoztatott egyetemistákkal, és mikor kell a részükre díjazást fizetni? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász szakértőnk válaszolt.

Egy egyetemmel együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek keretében egy-két egyetemista hallgatót fogadunk nyári szakmai gyakorlatra. A hallgatók négy hét gyakorlatra jönnek. Kell-e cégünknek hallgatói munkaszerződést kötni az egyetemista hallgatókkal, illetve díjazást fizetnünk számukra? – kérdezte olvasónk.

A nemzeti felsősoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (Nftv.) 44. paragrafus (1) bekezdésének a) pontja szerint a hallgató hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát a képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés során az intézményben, az intézmény által alapított gazdálkodó szervezetben vagy külső gyakorlóhelyen.

Főszabály szerint az Nftv. 44. paragrafus (3) bekezdés a) pontja alapján a hallgatót díjazás illetheti meg. Azonban csak a hat hét időtartamot elérő egybefüggő gyakorlat esetén kötelező díjazást fizetni , melynek mértéke legalább hetente a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) 15 százaléka. A díjat – eltérő megállapodás hiányában – a szakmai gyakorlóhely fizeti.

A szakmai gyakorlaton hallgatói munkaszerződés alapján történő hallgatói munkavégzés részletes feltételeit, valamint a hallgatói munkaszerződés tartalmát a felsőoktatási szakképzésről és a felsőoktatási képzéshez kapcsolódó szakmai gyakorlat egyes kérdéseiről szóló 230/2012. kormányrendelet határozza meg.

Eszerint szakmai gyakorlatra kötelezett hallgató képzési program keretében, illetve a képzés részeként megszervezett szakmai gyakorlat vagy gyakorlati képzés esetén a szakmai gyakorlóhellyel kötött hallgatói munkaszerződés alapján végezhet munkát.

A szakmai gyakorlóhelynek tehát hallgatói munkaszerződést kell kötnie a hallgatóval, díjazás fizetésére – a 4 hét gyakorlatra tekintettel – azonban nem köteles (ilyenkor a foglalkoztatás nem is tekinthető munkaviszonynak).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!

Üdvözlettel az Adózóna csapata

s_kati

Ezt írják: "A szakmai gyakorlóhelynek tehát hallgatói munkaszerződést kell kötnie a hallgatóval, díjazás fizetésére – a 4 hét gyakorlatra tekintettel – azonban nem köteles (ilyenkor a foglalkoztatás nem is tekinthető munkaviszonynak)."
Ebben az esetben mennyit, és milyen adó, és járulék terhekkel lehet a gyakorlaton résztvevőnek fizetni?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánvállalkozói tevékenység megszüntetésekor számlázás 2.

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Cégkapuletöltés-igazolás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Tbj. szerinti külföldiség igazolása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs