hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására

  • adozona.hu

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Az egyik ügyfelem alkalmazottja a férje ápolása céljából szeretne ápolási díjat igényelni – írta olvasónk. A következőket kérdezte: a munkavállalónak a munkáltató felé milyen kötelezettségei vannak? A fizetés nélküli szabadság engedélyezése iránti kérelem mellett szükséges-e orvosi igazolás a férj kezelőorvosától, hogy az ápolás jogosultságát igazolja? Illetve a munkáltatónak szükséges-e még bármi egyebet benyújtania? 

A munka törvénykönyve 131. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.

Mindehhez a (2) bekezdés csak annyit fűz, hogy a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja – emlékeztetett a jogszabályi háttérre Széles Imre.

Ebből egyenesen következik, hogy a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó kérelem mellé a munkáltató kérheti a hozzátartozó kezelőorvosának erre vonatkozó igazolását vagy legalábbis annak másolatát. Ez egyébként rendelkezésére áll a munkavállalónak, hiszen az ápolási díj igényléséhez is szüksége van rá.   

A foglalkoztatónak e dokumentumok alapján a kérést teljesítenie kell, illetve a dolgozó biztosításának a szünetelését be kell jelentenie – hangsúlyozta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink