hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására

  • adozona.hu

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Az egyik ügyfelem alkalmazottja a férje ápolása céljából szeretne ápolási díjat igényelni – írta olvasónk. A következőket kérdezte: a munkavállalónak a munkáltató felé milyen kötelezettségei vannak? A fizetés nélküli szabadság engedélyezése iránti kérelem mellett szükséges-e orvosi igazolás a férj kezelőorvosától, hogy az ápolás jogosultságát igazolja? Illetve a munkáltatónak szükséges-e még bármi egyebet benyújtania? 

A munka törvénykönyve 131. § (1) bekezdése szerint a munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre fizetés nélküli szabadság jár.

Mindehhez a (2) bekezdés csak annyit fűz, hogy a tartós ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja – emlékeztetett a jogszabályi háttérre Széles Imre.

Ebből egyenesen következik, hogy a fizetés nélküli szabadságra vonatkozó kérelem mellé a munkáltató kérheti a hozzátartozó kezelőorvosának erre vonatkozó igazolását vagy legalábbis annak másolatát. Ez egyébként rendelkezésére áll a munkavállalónak, hiszen az ápolási díj igényléséhez is szüksége van rá.   

A foglalkoztatónak e dokumentumok alapján a kérést teljesítenie kell, illetve a dolgozó biztosításának a szünetelését be kell jelentenie – hangsúlyozta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink