hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell kiszámolni a végkielégítést

  • adozona.hu

Olvasónk abban kért segítséget, hogyan kell kiszámolni a korábban nyolcórás, majd négyórás munkaviszonyban dolgozó munkavállaló végkielégítését. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd, munkajogász szakértőnk válaszolt.

A végkielégítés mértéke az Mt. 77. § (3) bekezdésében meghatározott havi távolléti díj – utalt a jogszabályi helyre Hajdu-Dudás Mária, majd a következőképpen részletezte a számítás menetét:

A távolléti díjat

- az esedékessége időpontjában érvényes alapbér, pótlékátalány,
- az esedékesség időpontját megelőző utolsó hat hónapra kifizetett
a) teljesítménybér,
b) bérpótlék
figyelembevételével kell megállapítani.

Az esedékesség időpontja a végkielégítés tekintetében

- a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja,
- a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén és abban az esetben, ha jogügylet vagy jogszabály rendelkezése alapján a gazdasági egységet átvevő munkáltató nem az Mt. hatálya alá tartozik, a munkaviszony megszűnésének időpontja.

A távolléti díj meghatározásakor külön-külön kell számítani az alapbérre + a pótlékátalányra + a teljesítménybérre + a bérpótlékokra eső távollétidíj-hányadot, melyek együttes összege = adja meg a távolléti díjat.

A távolléti díj kiszámításakor, ha az irányadó időszakban munkabér-kifizetés nem történt, az alapbért kell figyelembe venni.

Az alapbéren túl az irányadó időszakban (tehát az utolsó 6 hónapban) kifizetett bérpótlékokat csak korlátozottan kell számításba venni, így a bérpótlékok közül: a műszak-, és éjszakai, a vasárnapra, az ügyeletre, és a készenlétre járó pótlékokat.

A bérpótlékot az egy órára járó távolléti díj kiszámításával kell figyelembe venni. Ez oly módon történik, hogy az irányadó időszakra kifizetett bérpótlék összegét osztani kell az irányadó időszakban, a beosztás szerinti munkaidőben a munkavállaló által teljesített órák számával (osztószám).

A vasárnapi pótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a vasárnapok egyharmadában beosztás szerinti munkaidejében munkát végzett.

A műszakpótlékot és az éjszakai bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkavállaló az irányadó időszakban legalább a beosztás szerinti munkaideje harminc százalékának megfelelő tartamban műszak- vagy éjszakai bérpótlékra jogosító időszakban végzett munkát.

Az ügyelet és a készenlét tartamára kifizetett bérpótlékot a távolléti díj kiszámításánál akkor kell figyelembe venni, ha a munkáltató a munkavállaló számára az irányadó időszakban átlagosan legalább havi kilencvenhat óra tartamú ügyeletet vagy készenlétet rendelt el.

A kérdező által vázolt esetben is irányadó az Mt. 136. § (3) bekezdése, mely szerint a havi alapbér meghatározott időszakra járó részének számításánál a havi alapbérnek a hónapban irányadó általános munkarend szerinti egy órára eső összegét kell megszorozni az adott időszakra eső általános munkarend szerinti teljesítendő órák számával – hangsúlyozta szakértőnk.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tételes költségelszámolás megbízási díjból

Lepsényi Mária

adószakértő

Magánszemély üzlethelyiségének bérbeadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink