hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalkoztatási szabályok a turizmus-vendéglátás területén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Közeledik a turisztikai főidény, amit ebben az évben is jelentős munkaerőhiány kísér. Fontos tehát áttekinteni mindazon munkajogi lehetőségeket, melyek a vállalkozások számára a munkaidőbeosztás vagy a bérezés területén mozgásteret biztosítanak. Lássuk, mely rendelkezések a legfontosabbak, és mi azok gyakorlati haszna!

Egyszerű munkaidőkeret alkalmazása – hossza fél év is lehet

A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja, mely munkaidő-beosztási mód tipikusan a turizmus területe. A munkaidőbeosztás egyébként a munkáltató alapvető joga, melyhez a munkavállaló beleegyezése nem szükséges.

Ha a munkáltató munkaidőkeretet alkalmaz, elsőként annak hosszát kell meghatározni. A munkaidőkeret tartama alapesetben legfeljebb négy hónap vagy tizenhat hét lehet.

A munkaidőkeret tartama legfeljebb hat hónap vagy huszonhat hét is lehet több műszakos vagy idényjellegű tevékenység keretében. Az idényjellegű tevékenység tehát már eleve kedvezményezett ebben a körben. Ennél hosszabb tartamú munkaidőkeret alkalmazására kollektív szerződés hiányában azonban már nincs lehetőség.

Segítségre lenne szüksége munkáltatói kérdésekben?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

A következő lépésben meghatározzuk, hogy az adott időtartamra mennyi általános munkarend szerinti munkanap esik, hiszen munkaidőkeret esetén is ugyanannyi munkaidőt lehet beosztani, mint általános munkarendben. Miután megkaptuk a beosztható munkaidő mennyiségét, ezt a munka- és pihenőidő-korlátokra tekintettel egyenlőtlenül oszthatjuk be.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a turisztikai idénymunkára, valamint a vasárnapi, munkaszüneti napi munkavégzésre és annak bérezésére vonatkozó főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close