hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ez jár a munkavállalónak, ha felmond

  • Adózóna

Mi illeti meg a dolgozót, ha felmondja a munkaviszonyát? Olvasói kérdésre, Hajdú-Dudás Mária, az Adózóna szakértője válaszol.

Ellenkező vélemények alapján az alábbi kérdések merültek fel bennem: Amennyiben a munkavállaló adja be a felmondását akkor van felmondási ideje. Ennek is csak a felét köteles ledolgozni vagy az egészet - illetve a munkáltató elengedhet valamennyi időtartamot?Amennyiben elengedi a munkáltató pl. a fele felmondási időt akkor attól függetlenül a munkaviszony ugyanúgy mint a felmentésnél az adott határidő pl. 30 nap lejártával szűnik meg és addig is kell kifizetni a munkavállalót?

Amennyiben a munkavállaló él a felmondás lehetőségével, főszabály szerint köteles a teljes 30 napot ledolgozni. A munkáltató mérlegelési jogkörében eljárva dönthet úgy, hogy a teljes időtartamra, akár a felmondási idő egy részére felmenti a munkavégzés alól, de nem köteles így döntést hozni. Ha mégis így dönt, a munkavállaló munkaviszonya abban az esetben is a felmondási idő figyelembe vételével, azaz a közléstől számított 30 nap elteltével fog megszűnni. A munkával nem töltött időre – azaz a felmentés tartamára – a munkavállaló távolléti díjára jogosult.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Közhasznú nonprofit kft. beszámoló típus

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített végelszámolásnál érvényes határidők

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close