hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lazsál a dolgozója? Így fizethet ki kevesebb munkaidőt

  • adozona.hu
1

Hogyan lehet jogszerűen csökkenteni a munkaidőt a munkaközi szünettel, hogyan kell módosítani a munkaszerződéseket és eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek? – kérdezte olvasónk. dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

"Ügyfelem 80 munkavállalót foglalkoztat. Költségcsökkentés miatt úgy határozott, hogy a munkavállalók munkabérét csökkenteni kell a munkaközi szünettel. A munkavállalók órabérben dolgoznak. Felmerült, hogy megállapodást kötne velük a munkáltató, hogy csak a ténylegesen ledolgozott órákat számolnák el. A munkavállalók 6-8 órában dolgoznak és 40 (2x20) perc munkaközi szünetük van. Ha lecsökken a ledolgozott munkaidejük, akkor a T1041 bejelentő lapon is módosítani kell a heti óraszámukat? Hogyan kell a jelenléti ívet vezetni? Hogyan számolható el napi 5 óra 20 perc, vagy 7 óra 20 perc munkavégzés? Le lehet-e percekre bontani a munkaidőt?" – kérdezte olvasónk.

A munkaközi szünetet a munkavégzés megszakításával kell kiadni, ami azt jelenti, hogy a törvény alapján automatikusan nem része a munkaidőnek, így nem jár érte díjazás. Jelen esetben ettől a munkáltató, vagy a felek megállapodása a munkavállalók javára eltért, így azt kell vizsgálni, hogy ez milyen módon történt. Ha munkaszerződésben rögzítették, abban az esetben a módosításhoz a munkavállalók hozzájárulására van szükség. Amennyiben ez csak az Mt. 46. paragrafusában foglaltak szerinti tájékoztatóban jelent meg, akkor azt a munkáltató egyoldalúan módosíthatja, a munkavállalók egyidejű tájékoztatása mellett.

Az Mt. 103. paragrafus (1) bekezdésének a) pontja szerint a munkavállaló részére – ha a beosztás szerinti napi munkaidő tartama a hat órát meghaladja –, húsz perc munkaközi szünetet kell biztosítani. Ettől a szabálytól a felek megállapodása a munkavállaló javára eltérhet. Azt, hogy ez jelen esetben így van-e, az eset összes körülményei figyelembe vételével (az egymással összefüggő rendelkezések összehasonlításával) kell mérlegelni (például fizikai munkát végzők esetén előnyösebb lehet 2x20 pernyi munkaközi szünet, azonban azt is vizsgálni kell, hogy így a munkavállaló 20 perccel később mehet haza).

A T1041-es lapon, ha helyesen gondolom, eddig is heti 40 órát jelentettek le a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetén, ezen a területen változás nem lesz, hiszen eddig dolgoztak heti 40 órát úgy a munkavállalók, hogy ebben benne volt a munkaközi szünet (pl. 8 – 16 óráig), melyre munkabért kaptak, ezentúl azonban nem lesz benne a munkaközi szünet (például 8 -16.20-ig vagy 16.40-ig tart a rendes munkaidő), azonban a 20 vagy 40 perc munkaközi szünetre munkabért sem kapnak, hiszen az nem lesz része a munkaidőnek. A részmunkaidőben foglalkoztatottak esetén hasonlóképpen kell eljárni-

Az Mt. arról külön nem rendelkezik, hogy a munkaközi szünet kiadását is dokumentálni kellene, természetesen a későbbi jogviták elkerülése érdekében ezt is célszerű nyilvántartani. Praktikusan szerepeltetik a munkaidő kezdetének és befejezésének időpontját, közben pedig a munkaközi szünet tartamát (például 12 – 12.20-ig).

Olvasónk a választ követően további kérdéseket fogalmazott meg a témában. A korábbiakban megfogalmazottakhoz hozzáfűzte, hogy a munkáltató természetesen nem tudatosan tért el a munkavállaló javára, és fizeti ki a munkaközi szünetre eső díjazást. A dolgozók nagy része nem csak napi 20-30 percet pihen, hanem annál jóval többet is, óránként cigarettáznak, esznek-isznak, beszélgetnek. A dolgozók többnyire belépőkártyával, belépési engedéllyel csoportosan dolgoznak, 8-16-ig, de már 15.45-kor nincsenek bent, ami azt jelenti, hogy 15.30-tól már biztosan nem dolgoznak. Arra nincs lehetőség, hogy kitoljuk a munkaidejük végét 16.40-re. "Az újonnan belépőket be lehet-e jelenteni 8 óra jelenlét mellett 7 óra munkavégzésre egy óra munkaközi szünettel, bruttó 91 875 forintos minimálbérrel (végzettség nélküli takarítókról van szó)?" – hangzott az újabb kérdés.

A már munkaviszonyban álló dolgozók esetén is javasolt, hogy a munkáltató az eddiginél is pontosabb nyilvántartást vezessen: a munkaidő és a munkaközi szünet kezdetének, végének feltüntetése legyen nagyon precíz. Arról korábban nem esett szó, de itt érdemes megjegyezni, hogy a beléptető kártya önmagában nem alkalmas erre, a beléptető rendszer csak a munkahelyen tartózkodást méri, és nem a ledolgozott munkaidőt. A hiányos nyilvántartással a munkáltató munkaügyi bírságot is kockáztat, mivel nem tesz eleget az Mt. 134.§ -ban foglalt kötelezettségének.

Amennyiben a munkavállaló bizonyíthatóan nem munkával tölti a munkaidejét, az magával vonhatja a munkaviszony azonnali hatályú felmondással történő megszüntetését (ha nem akar a munkáltató ennyire drasztikusan fellépni, először adhat írásbeli figyelmeztetést, vagy – ha a munkaszerződés arra feljogosítja – pénzbírságot is kiszabhat).

Az újonnan felvett munkavállalók heti munkaideje valóban 35 óra lesz, ha a napi munkaidő 7 óra, azaz bejelentheti a munkáltató az érintett dolgozókat erre az időtartamra. Ennek egyetlen feltétele van: a munkaközi szünet tartama 20 percél hosszabb, de maximum 60 perc tartamú lehet, kizárólag akkor, ha a felek erről közösen megállapodnak (Mt. 103. paragrafus (3) bekezdés). Azaz, ha a munkaszerződésben a munkavállalók hozzájárulnak ahhoz, hogy a napi munkaidő mértéke 7 óra, a munkaközi szünet tartama 60 perc, heti munkaidőként 35 órát kell bejelenteni. Hozzájárulás hiányában erre nincs lehetőség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Artech

Kedves Munkáltató. Más lehetőség eszébe sem jutott ennek a problémának a megoldására?
Ne is csodálkozzon azon, hogy minimálbérért, az emberek csak minimál munkát végeznek.
Ha nem tudja őket lecserélni, próbálkozhat például azzal is, hogy több bért ad nekik. Elbeszélget velük, egy embert elküld, s az így keletkezett plusz bérkeretet elosztja köztük, így motiválva őket. Önt kár nem éri, az emberek már nem minimálbéren lesznek, s dolgozni fognak. Egyébként pedig csak azt tanácsolnám: gondolkozzon az emberei fejével.
Maradok Tisztelettel: Varga János, egy minimálbéres munkavállaló...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink