hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Döntött a Kúria: jogos volt az azonnali hatályú felmondás

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Azonnali hatályú felmondásra kizárólag abban az esetben van lehetőség, ha a törvényben nevesített, szigorú feltételek fennállnak. Éppen ez az oka annak, hogy a munkaviszony megszüntetésének ezt a módját a munkáltatók kerülik. Az alábbiakban egy bírósági ügy (BH2023.136.) történéseit foglaljuk össze a tanulságok bemutatásával.

Munkafeltételek módosításából eredt a jogvita

A munkáltató autógyártóknak és más, hasonló profilú cégeknek készített elektronikus kábeleket. A munkavállaló 1999. május 19-étől állt határozatlan idejű munkaviszonyban nála, 2016. február 1-jétől 2016. október 4-éig műszaki vezető, ezt követően műszaki és energetikai vezető munkakörben. Felette a munkáltatói jogkört a cégvezető gyakorolta.

Az Adózóna "Munkaügyi iratmintatár – az új Mt. változásokkal" című szerződés-, szabályzat- és iratmintacsomagja 15 százalék kiadói kedvezménnyel itt érhető el.

A koronavírus-járvány miatt a megrendelések visszaestek, ezért a munkáltató rövidített munkaidő bevezetéséről döntött. A munkavállaló részére, aki nem közvetlenül a termelésben dolgozott, heti 20 órás munkaidőre vonatkozó munkaszerződés-módosítást ajánlott 3 havi időkerettel, ahhoz kapcsolódó csökkentett bérrel. Ezt az ajánlatot a munkavállaló nem fogadta el, ezért a munkáltató újabb munkaszerződés-módosítására vonatkozó ajánlatot tett. Az újabb ajánlat az eredeti ajánlat mellett olyan variációt is tartalmazott, mely szerint a munkavállaló más munkakörbe is átirányításra kerül, továbbá bizonyos időszakban állásidőre helyezik bérezés nélkül. A munkavállaló ezeket az ajánlatokat is visszautasította, majd keresőképtelen állományba került.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen további események vezettek az azonnali hatályú felmondásig, illetve a Kúria miképp értékelte a történteket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31