hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Azonnali felmondás jogosságáról döntött a Kúria

  • adozona.hu

Panaszok érkeztek a postai kézbesítő munkájára, ezért a munkáltató azonnali hatállyal elbocsátotta.

Panaszok érkeztek a postai kézbesítő munkájára, ezért a munkáltató azonnali hatállyal elbocsátotta. A munkavállaló ezt sérelmesnek találva bírósághoz fordult.

A felperes kézbesítő munkakörben állt az alperes alkalmazásában. 2013 augusztusától kezdődően vele szemben 42 darab panaszbeadványt nyújtottak be, amely miatt az alperes fokozott ellenőrzést rendelt el. Az erről készült vizsgálati jelentés alapján az alperes 2014. október 1-jén kelt azonnali hatályú felmondásával szüntette meg a felperes jogviszonyát. A felperes a keresetében a munkaviszony megszüntetés jogellenességének jogkövetkezményeit kérte. Az elsőfokú bíróság ítéletével a keresetet elutasította és a felperest perköltség fizetésére kötelezte. A felperes fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság közbenső ítéletével az elsőfokú bíróság ítélet megváltoztatta és megállapította, hogy az alperes a 2014. október 1-jén kelt azonnali hatályú felmondásával jogellenesen szüntette meg a felperes munkaviszonyát. Az alperes felülvizsgálati kérelme nem megalapozott.

Alaptalanul állította az alperes felülvizsgálati kérelmében, hogy a felperes nem vitatta a vizsgálati jelentésben foglaltakat. Elismert ugyan néhány szabálytalanságot, amelyet a munkavégzése során tanúsított, azonban védekezését is előadta, és az abban foglaltakat a másodfokú bíróság helytállóan értékelte a cselekmény súlyának megállapításakor.

Az alperes a felülvizsgálati kérelmében állította, hogy 3 panasz mindenképpen jogos volt, és ezek önmagukban is megalapozták a munkáltató intézkedését. Ezzel szemben a másodfokú bíróság jogszabálysértés nélkül értékelte a felperes előadását alátámasztó B.M. tanúvallomását, és helyesen mérlegelte az elkövetett 3 magatartás súlyát. A bíróság döntésének megfelelő indokát is adta. Az alperes azon állítását, miszerint a szabálytalan munkavégzéseknek volt következménye, az eljárás során egyik fél sem vitatta, csupán abban a kérdésben volt eltérés, hogy a felperesnek felrótt magatartás súlya megalapozta-e az azonnali hatályú felmondást [Mt. 78. § (1) bekezdés]. A másodfokú bíróság pedig mérlegelte a bizonyítékokat, és helyesen jutott arra a következtetésre, hogy a munkáltató intézkedése nem felelt meg a jogszabálynak.

A megfelelő munkafeltételek biztosítása a munkáltató kötelezettsége. Ezért amennyiben a postai kézbesítőnek a szolgálati kiírás szerint rövid időn belül 14 körzetben helyettesítőként – megfelelő információ és helyismeret hiányában – kellett ellátnia tevékenységét, a három kisebb súlyú (részben adminisztratív jellegű) mulasztás azonnali hatályú felmondás jogszerű indokául nem szolgálhatott [Mt. 51. § (1) bekezdés, 78. § (1) bekezdés]. A kifejtettekre tekintettel a Kúria a jogerős közbenső ítéletet hatályában fenntartotta a Pp. 275. §-ának (3) bekezdése alapján.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs