hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapelvek funkciói a munkajogban

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyvében (Mt.) rögzített alapelvek, így például a jóhiszeműség és tisztesség elve, a tájékoztatási kötelezettség, a jogos gazdasági érdek védelme általános útmutatást jelentenek, segítenek megteremteni a jogszerűség és az igazságosság összhangját. A zsinórmértékek a társadalom értékítéletét tükrözik vissza, elsősorban a munkaügyi bíróságok e körben szaporodó ítéletein keresztül.

Az alapelveknek kettős funkciójuk van. Egyrészről pótolják a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) hiányosságait – így például a törvény nem írja elő, hogy a munkavállaló mikor, mennyivel korábban jelezze a munkáltató felé, ha nem tudja felvenni a munkát. Az együttműködési kötelezettségből, valamint a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményéből ugyanakkor levezethető, hogy olyan időben kell jeleznie távolmaradását, hogy az alapján a munkáltató még megtehesse a szükséges intézkedéseket, megszervezhesse a helyettesítést.

Másrészről, az alapelvek többletkövetelményeket is megfogalmaznak a felekkel szemben, azaz önmagában nem mindig elegendő megtartani a törvény kifejezetten rögzített szabályait. Például ha a munkáltatói felmondás indoka a létszámcsökkentés, és ez ugyan megfelel a valóságosság követelményének, azonban annak bizonyítható tényleges és mögöttes oka a munkavállalónak a munkáltató személyét érintő véleménynyilvánítása, szintén megállapítható a munkaviszony megszüntetésének jogellenessége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit takar a jóhiszeműség és tisztesség elve, valamint az együttműködési, illetve a tájékoztatási kötelezettség!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett részesedéscsere

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Adószámos magánszemély, külföldi kifizető

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szállásadó önfoglalkoztató

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close