hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alapelvek funkciói a munkajogban

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyvében (Mt.) rögzített alapelvek, így például a jóhiszeműség és tisztesség elve, a tájékoztatási kötelezettség, a jogos gazdasági érdek védelme általános útmutatást jelentenek, segítenek megteremteni a jogszerűség és az igazságosság összhangját. A zsinórmértékek a társadalom értékítéletét tükrözik vissza, elsősorban a munkaügyi bíróságok e körben szaporodó ítéletein keresztül.

Az alapelveknek kettős funkciójuk van. Egyrészről pótolják a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) hiányosságait – így például a törvény nem írja elő, hogy a munkavállaló mikor, mennyivel korábban jelezze a munkáltató felé, ha nem tudja felvenni a munkát. Az együttműködési kötelezettségből, valamint a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményéből ugyanakkor levezethető, hogy olyan időben kell jeleznie távolmaradását, hogy az alapján a munkáltató még megtehesse a szükséges intézkedéseket, megszervezhesse a helyettesítést.

Másrészről, az alapelvek többletkövetelményeket is megfogalmaznak a felekkel szemben, azaz önmagában nem mindig elegendő megtartani a törvény kifejezetten rögzített szabályait. Például ha a munkáltatói felmondás indoka a létszámcsökkentés, és ez ugyan megfelel a valóságosság követelményének, azonban annak bizonyítható tényleges és mögöttes oka a munkavállalónak a munkáltató személyét érintő véleménynyilvánítása, szintén megállapítható a munkaviszony megszüntetésének jogellenessége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit takar a jóhiszeműség és tisztesség elve, valamint az együttműködési, illetve a tájékoztatási kötelezettség!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close