hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A háztartási alkalmazottakra is vonatkozik a munkajog

  • lapszemle

Tegnap lépett hatályba az ILO-egyezmény, amely kiterjeszti alapvető munkaügyi jogokat a háztartási alkalmazottakra is világszerte - írja a Napi Gazdaság.

 Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) lözleménye szerint legalább 53 millió háztartási alkalmazott dolgozik a világon, közülük mintegy 10,5 millióan gyerekmunkások. Az egyezmény szeptembertől nemzetközi jogi szintre emelkedik, eddig nyolc ILO tagállam retifikálta azt: Bolívia, Olaszország, Mauritius, Nikaragua, Paraguay, a Fülöp-szigetek, Dél-Afrika és Uruguay. Több más ország az egyezmény hatására a háztartási alkalmazottak helyzetét javító törvényeket fogadott el.

Az ILO egyik tanulmánya szerint a háztartási alkalmazottak általában magánházaknál dolgoznak, gyakran a munkaköri feltételek világos meghatározása, valamint bejelentés nélkül, gyakran ezek az alkalmazottakra nem vonatkoznak a hatályos munkaügyi szabályozások. Negyedük teljesen kiesett a helyi munkaügyi szabályozások alól. Gyakran siralmas munkakörülmények között, kizsákmányoló jelleggel dolgoztatták őket.

A munkaügyi jogok biztosításától az ILO azt várja, hogy hamarosan pozitív változás következik be a háztartási alkalmazottak jogi védelme terén.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Őstermelő biztosítási jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Közüzemi költségek továbbszámlázása bérlőnek

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs