hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A felmondási idő számítása

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász
4

Bármely fél szünteti meg a munkaviszonyt felmondással, a felmondási idő számításának nagy jelentősége van. A munkavállalónak munkát kell keresnie, ha már talált, akkor kezdenie kell az új munkahelyen, át kell adnia munkakörét, a munkáltatónak pedig be kell töltenie az esetlegesen megüresedett pozíciót, ki kell állítania az igazolásokat, el kell számolnia a munkavállalóval.

Mikor kezdődik a felmondási idő?

A felmondási idő a felmondás közlését követő napon kezdődik. A munkavállaló felmondása esetén a felmondási idő mértéke – függetlenül a munkaviszonyban töltött idő hosszától – 30 nap. Kivétel ez alól, ha a munkaszerződés vagy kollektív szerződés azt ennél hosszabb tartamban állapítja meg.

Amennyiben a munkáltató él felmondással, a 30 nap a munkaviszonyban töltött idő arányában meghosszabbodik.

A felmondási időt napokban kell megállapítani, abba a hétvégék, munkaszüneti napok is beleszámítanak. 

Rendkívül fontos a közlés napjának pontos dokumentálása, hiszen annak hiányában – ha azt a másik fél vitatja – csak bizonyítási nehézségek árán kezd el telni a felmondási idő.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a felmondási idő végének kiszámítására, a felmondási idő alatti azonnali hatályú felmondásra, a munkakör átadására, az igazolások kiállítására és az elszámolásra vonatkozó főbb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
dudas.dr

Kedves Könyvelőőő! Köszönöm szépen a kiegészítést! Ez valóban így van, azonban a cikkben arra törekedtem, hogy ne a törvény szövegét idézzem be szó szerint, hanem a témához kapcsolódó releváns tényeket közöljem. Üdvözlettel, Hajdu-Dudás Mária

Könyvelőőő

Tisztelt Olvasók!
Egy kicsit pontosítanám a cikket.
A cikk azt írja, hogy "A munkáltató köteles legalább a felmondási idő felére mentesíteni a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól.".
A Munka törvénykönyve egész pontosan így szól: "70. § (1) A munkáltató felmondása esetén köteles a munkavállalót – legalább a felmondási idő felére – a munkavégzés alól felmenteni. A töredéknapot egész
napként kell figyelembe venni.
(2) A munkavégzés alól a munkavállalót a kívánságának megfelelően – legfeljebb két részletben – kell felmenteni."

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

Pődör Zoltán

Dr. Hajdu-Dudás Mária
munkajogász

Tisztelt Asszonyom,
nem világos számomra az azonnali hatályú felmondás szabályozása.
Kölcsönzött, próbaidős munkavállalóként, betegszabadság ideje alatt,
azonnali felmondással szüntették meg munkaviszonyom 2019 02.19.-én.
A betegszabadság 02.11.-től 02.24.-ig tartott, erről az igazolást
keresőképesség első napján átadtam a kölcsönvevő cég HR osztályán
02.25-én.
Elszámoláskor a számomra járó 10 nap betegszabadság helyett 7 napot
számoltak el.
Álláspontom szerint azonnali felmondás esetén is az Mt. 68. paragrafusa
alapján kell eljárni, tehát az azonnali felmondás is a keresőképesség
első napján, 02.25.-én lesz hatályos.
Helyes-e álláspontom?
Várom megtisztelő válaszát.

Tisztelettel: Pődör Zoltán
https://adozona.hu/munkajog/A_felmondasi_ido_szabalyai_23XTU9

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalakulás

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close