hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ők járhatnak-kelhetnek szabadon külföldre, és jöhetnek Magyarországra külföldről – rendeletet módosított a kormány

  • adozona.hu

Új rendelkezéssel egészítette ki a kormány a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló rendeletét, amely rögzíti, hogy a meghatározott államokba gazdasági, üzleti céllal szabadon lehet utazni. Ugyanígy szabadon érkezhetnek Magyarországra az adott államokból érkezők.

A Magyar Közlöny február 27-ei 31. számában jelent meg a kormány 88/2021. rendelete, amellyel a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. kormányrendeletet 5/A alcímmel egészíti ki. E szerint magyar állampolgár korlátozás nélkül beléphet Magyarország területére, ha Magyarországról

a) az Európai Unió tagállamába,

b) az a) ponton kívül, az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államba,

c)  az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban  nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és  tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állammal azonos jogállású államba,

d) európai uniós tagjelölt államba,

e) Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságába vagy

f ) az a)–e) ponton kívüli a külpolitikáért felelős miniszter által – a határrendészetért felelős miniszterrel   egyetértésben – rendeletben meghatározott államból

történő kiutazás célja olyan gazdasági vagy üzleti célú tevékenység, amelynek tényét a magyar állampolgár Magyarországra történő visszautazásakor igazolja, a magyar állampolgár a kiutazást követően  Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet. Ha az igazolásának  hitelességével kapcsolatban kétség merül fel, akkor életbe lépnek a karanténkötelezettségre vonatkozó szabályok.

Ugyancsak korlátozás nélkül léphetnek be Magyarország területére az említett államok állampolgárai vagy az adott államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személyek, ha a belépéskor igazolják, hogy gazdasági vagy üzleti céllal érkeznek.

Az említett Magyar Közlönyben számos egyéb, a veszélyhelyzettel összefüggő kormányrendelet-módosítás is megjelent, elsőként az, amely szerint március 16-áig bizonyosan érvényben maradnak a jelenleg hatályos korlátozó intézkedések.

A közzétett rendeletmódosításokat ITT tekintheti meg.

Frissítés:

A kormány március 1-jén este 9-kor tette közzé honlapján, hogy attól az időponttól életbe lépett a külügyminiszter belügyminiszterrel közös rendelete, amelyben megnevezte azokat az államokat, ahonnan gazdasági vagy üzleti célú útról Magyarországra hazatérve a magyar állampolgár hazánk területére korlátozás nélkül beléphet.

Ugyanez a lista tartalmazza azokat az államokat is, amelyek állampolgára, vagy amely államban 90 napot meghaladó tartózkodásra jogosult személy gazdasági vagy üzleti célból Magyarország területére korlátozás nélkül léphet be. E hét hétfőtől a következő államok tartoznak ebbe a körbe: Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, India, Indonézia, Izrael, Japán, Koreai Köztársaság, Törökország, Ukrajna, Szingapúr, Bahrein, Egyesült Arab Emírségek.

Majd március 2-án kiegészült a külügyminiszteri rendelet, amely szerint Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Üzbegisztánból és Azerbajdzsánból is korlátozás nélkül utazhatnak be Magyarországra üzleti célból az ottani állampolgárok és az ott járt magyarok.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close