hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pluszpénz a kórházaknak a gyorsabb műtéti beavatkozásokra

  • adozona.hu

A veszélyhelyzet miatt elhalasztott ellátások pótlására szolgáló kiemelt várólista-csökkentési programot indít a kormány. A programba bevont szolgáltatóknál a kormányrendeletben megnevezett ellátásokra az alapdíj 130 százalékának és az elszámolható súlyszám szorzatának megfelelő finanszírozási díj számolható el – derül ki a Magyar Közlöny 175. számában közzétett 542/2021. számú kormányrendeletből.

A kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma péntek este. Az összegből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárd forintot 2022-ben kapnak meg a kórházak.

A Magyar Közlöny szeptember 24-ei számában megjelent kormányrendeletben foglaltak szerint a várólisták csökkentésére előirányzott keretösszeg 80 százalékát a bankszámláján történő jóváírást követő 60 napon belül köteles az ellátást végző orvosok és szakdolgozók díjazására fordítani, amely a kifizetőt terhelő adó- és járulékterheket is tartalmazza. Erre a díjazásra az ellátást végző orvos és szakdolgozó az egészségügyi szolgálati munkaszerződésben meghatározott illetményén felül jogosult.

A többletfinanszírozás felhasználását az egészségbiztosító pénzügyi ellenőrzés keretében vizsgálja majd.

Az ATV Híradója által megkérdezett egészségügyi szakértők szerint ugyanakkor a mostani intézkedés nem fogja megoldani a problémát, a hosszú várakozás ugyanis több tényező együttes hatásának következménye. Arra is figyelmeztetnek, hogy a műtétek számának megemelése akár a beavatkozások minőségének rovására is mehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ekho

Széles Imre

tb-szakértő

Iratselejtezés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs