Pluszpénz a kórházaknak a gyorsabb műtéti beavatkozásokra

  • adozona.hu

A veszélyhelyzet miatt elhalasztott ellátások pótlására szolgáló kiemelt várólista-csökkentési programot indít a kormány. A programba bevont szolgáltatóknál a kormányrendeletben megnevezett ellátásokra az alapdíj 130 százalékának és az elszámolható súlyszám szorzatának megfelelő finanszírozási díj számolható el – derül ki a Magyar Közlöny 175. számában közzétett 542/2021. számú kormányrendeletből.

A kormány 12,2 milliárd forintos támogatást biztosít a járvány miatt halasztott műtétek várólistáinak csökkentésére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma péntek este. Az összegből 3,5 milliárdot idén, 8,7 milliárd forintot 2022-ben kapnak meg a kórházak.

A Magyar Közlöny szeptember 24-ei számában megjelent kormányrendeletben foglaltak szerint a várólisták csökkentésére előirányzott keretösszeg 80 százalékát a bankszámláján történő jóváírást követő 60 napon belül köteles az ellátást végző orvosok és szakdolgozók díjazására fordítani, amely a kifizetőt terhelő adó- és járulékterheket is tartalmazza. Erre a díjazásra az ellátást végző orvos és szakdolgozó az egészségügyi szolgálati munkaszerződésben meghatározott illetményén felül jogosult.

A többletfinanszírozás felhasználását az egészségbiztosító pénzügyi ellenőrzés keretében vizsgálja majd.

Az ATV Híradója által megkérdezett egészségügyi szakértők szerint ugyanakkor a mostani intézkedés nem fogja megoldani a problémát, a hosszú várakozás ugyanis több tényező együttes hatásának következménye. Arra is figyelmeztetnek, hogy a műtétek számának megemelése akár a beavatkozások minőségének rovására is mehet.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kisvállalati kedvezmény

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs