hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.?

  • adozona.hu
4

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy magyar DJ a koronavírus okozta járvány miatt nem tud fellépni külföldön (a rendezvényeket lemondták), Magyarországon pedig a 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. A külföldi-belföldi korlátozás feloldásáig nem lesz bevételszerző tevékenysége. A DJ betéti társaságban végzi a tevékenységét, nem egyéni vállalkozó, katás adóalany. Mivel nem egyéni vállalkozó, nem tudja szüneteltetni a tevékenységét. Van-e megoldás arra, hogy a katát addig, ameddig nem dolgozik, mert nem tud fellépni, ne kelljen fizetnie?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mivel a betéti társaság működését szüneteltetni nem lehet, így a lehetőségek igen korlátozottak. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy nem tudható, meddig tart a járvány, így minden, az adó csökkentésére irányuló megoldási lehetőséget komolyan mérlegelni kell a lehetséges előnyök és hátrányok figyelembe vételével.

A tevékenységet végelszámolással megszüntetheti, amennyiben úgy gondolja, hogy a járvány miatt tartósan nem tudja ezt a tevékenységet folytatni, bár emiatt a társaságnak vissza kell térnie a számviteli és társasági adó törvény hatálya alá.

Ha egyszerűsített végelszámolással szűnik meg a cég, akkor az ügyvezető tekintendő a végelszámolónak. Ezt a tevékenységet részmunkaidős munkaviszonyban is el lehet látni, a tevékenység valós időigénye alapján akár egészen minimális heti munkaidővel, arányos minimálbér utáni járulékfizetés mellett. Például heti 5 órás – vagyis napi 1 órás – végelszámolói munkaviszony esetén a bruttó bére minimum 20 125 forint kell hogy legyen. Emiatt a vállalkozásnak összesen 10 565 forint adót, járulékot kell levonni, illetve megfizetni. 

A végelszámoláshoz azonban nagy valószínűséggel szüksége lesz könyvelőre, ami többletköltség. A végelszámolást követően pedig gondoskodnia kell saját egészségügyi ellátásának fedezetéről, vagyis köteles lesz havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot fizetni.

Elméletileg szóba jöhetne a tagcsere is oly módon, hogy a kisadózó saját magát kijelenti a főállású kisadózói jogviszonyából, míg egy nyugdíjas családtagot ügyvezető tagként bejelent kisadózóként. Ez esetben a nyugdíjas kisadózó után csak havi 25 ezer forint tételes adót kellene fizetni. Igaz az is, hogy ez a társasági szerződés módosításával járna, vagyis ügyvédi költséget von maga után, de ha elhúzódó járványra készülünk, akkor ezzel összeségében szintén adót takaríthat meg.

Ez esetben, ha nem hoz létre biztosítási jogviszonyt (például munkaviszonyt) a maga számára a cégében, akkor a főállású kisadózói jogviszony megszűnését követő 45. napot követően köteles havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot fizetni önmaga után.

Megoldás lehet az is, ha egyszerűen kijelenti önmagát a kisadózói jogviszonyából és mint ügyvezető, munkaviszonyban tevékenykedik tovább, minimális heti munkaidő és a minimálbér arányos része utáni járulék és adófizetési kötelezettség mellett. Ez esetben is igaz, hogy például heti 5 órás – vagyis napi 1 órás – ügyvezetői munkaviszony esetén a bruttó bére minimum 20 125 forint kell hogy legyen. Emiatt a vállalkozásnak összesen 10 565 forint adót, járulékot kell levonni illetve megfizetni. Ezzel tehát havi 40 ezer forint adót tud megtakarítani havonta.

Ennek azonban az a hátránya, hogy egyrészt a számviteli törvény hatálya alá történő visszakerülés miatt nyitómérleget kell készítenie, melyet könyvvizsgálóval kell hitelesíttetni. Ez mindenképpen egy egyszeri többletköltség.

Másrészt a számviteli szabályokat kell a kata elhagyása után alkalmazni, amihez mindenképpen könyvelőre lesz szüksége, ami havi többletköltséget jelent.

Harmadrészt a szóbanforgó betéti társaság leghamarabb csak 2022 január 1-étől alkalmazhatja a kata szerinti adózást, vagyis ha a járvány ennél hamarabb véget ér, akkor sem tudja ezt a betéti társaságot visszahelyezni a kata hatálya alá a fenti időpontot megelőzően.

Ugyanakkor joga van katás egyéni vállalkozást létrehozni bármikor feltéve, hogy nem beltagként van jelen a betéti társaságban. Egyéni vállalkozása mellett ugyanis más szervezetben nem vállalhat szintén korlátlan felelősséget a vállalkozás tartozásaiért. Így ha ezt a megoldást választja akkor gondoskodnia kell az esetleges tagcseréről is, vagyis beltagságát meg kell szüntetnie és kültagként lehet csak jelen ezen cégben. Ha a katás egyéni vállalkozását mégis létrehozná, akkor javasolt a céget végelszámolással megszüntetni a fentebb említett módon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (4)
QUO VADIS

Tisztelt Szakértő...
"végelszámolással megszüntetheti, ... bár emiatt a társaságnak vissza kell térnie a számviteli és társasági adó törvény hatálya alá."... kérem figyelmesen olvassa el a hatályos rendelkezéseket... a KATA-s betéti társaságot egyszerűsített végelszámolással meg lehet szüntetni a KATA hatálya alatt is ... bár a közzétételi eljárások, határidők ezen eljárásokra is vonatkoznak ez a megszüntetés már közel két éve nem igényel ügyvédi közreműködést, valamint illeték fizetési kötelezettség sem terheli...

Ruszin Zsolt

Szerintem a DJ vállalja a 50 eFt katát, ahogy eddig is tette, de ne fizesse meg. A Bt bankszámláját ürítse ki és várjon, maradjon otthon a járvány ideje alatt!

Feltételezve, hogy 2020. március 13-án nem volt tartozása, 2020. november 13-ig 8 havi, összesen 400 ezer forint kata tartozása lesz, de a NAV várhatóan még mindig nem indított rá végrehajtást, vagy az az üres bankszámla miatt eredménytelen volt.

Egy hűvös novemberi napon kérjen egy automatikus részletfizetést a FAG nyomtatványon, és nyújtsa azt be ügyvezetőként, az ügyfélkapuja login/jelszó párosál. A FAG automatikus részletfizetés esetén 2 perc alatt kitölthető, talán addig lesz online kitöltés is. A FAG nyomtatványon kérjen a fennálló 400 ezer forintos tartozásra 12 hónap részletfizetést. A hivatal automatikusan jóváhagyja a kérését és törli a tartozást az adófolyószámláról, felvázolva a határozatban a 12 havi részletet, ami 33.333 Ft/hó lesz.

December során így lesz felkönyvelnek a betéti társaságnak 50.000 katát és 33.333 Ft részletfizetést, ebből befizet a Bt 33.333 Ft-ot, hogy fenntartsa a részletfizetést és 2021-ben tovább katázhat, mert december 31-én nem alakulhatott ki 100 ezer forintnál nagyobb adótartozása. Újból el kezdhet gyűlni a tartozása, reméljük már nem sokáig.

Aztán a DJ serényen dolgozzon újra a betéti társaságban, amint lehet! Remélhetőleg már ősszel elkezdhet a Bt bevételt termelni, amiből a DJ átmeneti időre szerzett megélhetési kölcsöneit törlessze először és csak utána az adókat. Ha az emberek már ősszel ki lesznek éhezve a társas, zenés szórakozásra, akkor nem lesz gond.

A DJ az elmaradt bevételt és a koronavírus tapasztalatait pedig számolja el veszteségként, magában, ahogy mi is tesszük majd a saját vállalkozásunknál.

A cikk egyébként jó, akkurátusan végigveszi a lehetőséget, de bátortalan. Nem vállalja be a fenti adótartozási spirált és heti 1 órás munkaviszonyt javasol, ami havi 20 perc is lehetne.

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

Kovács Katalin

Tisztelt Szakértő úr!

Válasza igen részletes, köszönjük. Egy pontot azonban nem értek: betéti társaság beltagja nem lehet más jogviszonyban csak tagi jogviszonyban, azaz a munkaviszonyban pár órás ügyvezetés hogyan lehetséges - másik tagi jogviszonyos beltag hiányában ?
Tagi jogviszonyban a járulék alap a főtevékenység szerint besorolt garantált bérminimum, vagy ez megváltozott?
Köszönöm, ha válaszol.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs