hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új: költségtérítés távmunkában dolgozóknak

  • adozona.hu
2

A személyi jövedelemadóról szóló törvény mellett a munkavédelemről, továbbá a munka törvénykönyvéről szóló törvényt is módosítja egy tegnap este kihirdetett kormányrendelet.

Az Országgyűléstől a járványügyi veszélyhelyzetbtel összefüggésben kapott törvényi felhatalmazás alapján a kormány 487/2020. számú rendeletében több törvényt is módosított.

Így távmunkavégzés esetén nem kell alkalmazni a munkavédelmi törvény egyes, távmunkára vonatkozó szabályait.

Továbbá a veszélyhelyzet ideje alatt a munkáltató és a munkavállaló eltérhet a távmunkára a munka törvénykönyve 196. §-ában rögzített szabályokról.

Módosul a személyi jövedelemadóról szóló törvény is, amely szerint a távmunka időszaka alatt távmunkára szóló szerződés alapján igazolás nélkül elszámolható költség a szerződésben foglalt összeg, de legfeljebb a minimálbér (jelenleg havi 161 ezer forint) 10 százaléka, feltéve, hogy a magánszemély a távmunkával összefüggésben más költséget nem számolt el. A fizethető összeget arányosítani kell, ha a munkavállaló csak a hónap egy részében dolgozik távmunkában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Surányi Imréné

A távmunka esetén fizetett költségtérítés olyan, a 08-as bevallásban feltüntetendő kifizetés (a munkavállaló olyan bevétele), amelyből levonható a rendelet szerinti igazolás nélkül elszámolható tétel, vagyis, ha a két összeg egyezik, nem keletkezik adó- és járulékalap.

TBAnita

jó napot kívánok, és akkor ez a ktg térítés amit igazolás nélkül lehet adni távmunka esetén a dolgozónak, adó és járulékmentesen adható?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő traktor beszerzése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Életkori pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Rehab mentor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs