hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kié lesz az egyéni tb-járulék csökkentése miatti többletpénz?

  • adozona.hu
1

A napokban kihirdetett 61/2020. kormányrendelet szerint meghatározott tevékenységeket végző munkáltatóknál foglalkoztatottak egyéni járulékfizetési kötelezettsége csökken. Kié lesz a többletpénz: a munkavállalóé vagy a munkáltatóé? – kérdezte olvasónk. Dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

"A nettó bérkifizetés nő a le nem vont nyugdíjjárulékkal, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék, a munkaerőpiaci járulék, illetve a természetbeni egészségbiztosítási járulék és az egészségügyi szolgáltatási járulék különbözetének összegével, vagy úgy kell értelmezni a 61/2020. kormányrendeletet, hogy a bérszámfejtés a munkavállaló szempontjából nem változik, tehát a munkavállaló nettó bére ugyanaz marad, viszont a bruttó bérből levont nyugdíjjárulék, pénzbeli egészségbiztosítási járulék, munkaerőpiaci járulék, illetve természetbeni egészségbiztosítási járulék és egészségügyi szolgáltatási járulék összege a munkáltatónál marad, azokat a munkáltatónak nem kell befizetnie az államháztartás felé? A 2020. március 18-áig megszűnt jogviszonyokra kell-e alkalmazni a rendeletet?" – kérdezte olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A 61/2020. kormányrendelet szerint a munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot. A rendelkezésből az következik, hogy a le nem volt járulék növeli a munkavállaló nettó bérét.

Ezt erősíti meg pénteken kiadott NAV-értelmezés is, mely szerint a kormányrendelet 1. paragrafusának (2) bekezdése arra vonatkozóan tartalmaz kedvező szabályt, hogy a Tbj. általános szabályaitól eltérően kell teljesíteni a járulékfizetési kötelezettséget azáltal, hogy csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb havi 7710 forintot kell a járulékalapot képező jövedelem után megfizetni. A megfizetés, a járulékfizetés teljesítése a foglalkoztató feladata, tehát csak a 4 százalékot, illetve annak a 7710 forintot meg nem haladó összegét kell levonni a magánszemélytől, és megfizetni. A többit viszont "nem teheti zsebre", mert nem őt terhelte volna, hanem a magánszemélyt, és a jogalkotói szándék szerint a rendelkezés célja a munkavállalók helyzetének javítása.

A 61/2020. kormányrendelet a 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól szól. Szakértőnk álláspontja szerint, ha a munkáltató tevékenysége beletartozik a felsorolt TEÁOR és TESZOR-számmal azonosított tevékenységbe, azonban az a fenti rendelet kihirdetése előtt megszűnt, de még nem került sor bérfizetésre, akkor alkalmazható a kifizetendő bér kapcsán megfizetendő járulékokra, szociális hozzájárulási adóra és a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó kedvezmény, mentesség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
kerekgyarto2

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan kell a szabályokat értelmezni, amennyiben a munkabér a munkaszerződésben nettóban van megfogalmazva?

Köszönettel,

Rezesné Judit

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazdasági idénymunka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close