hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jön az uniós Covid-igazolvány: hoppon maradhatnak a Sinopharm és a Szputnyik oltással rendelkezők

  • lapszemle

Alig pár nap és az egész EU-ban kötelező lesz elfogadni az uniós Covid-igazolványt. A hvg.hu összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen kapkodnia, ha utazni szeretne. Van azonban egy rossz hírünk: mindenképpen kapkodni fog, aki a közeljövőben utazna, mert a magyar rendszer még mindig nem működik.

Mikor válok jogosulttá, hogy kapjak uniós Covid-igazolványt?

Az uniós digitális Covid-igazolvány azt igazolja, hogy az okmány jogosultja
♦ kapott Covid–19 elleni védőoltást,
♦ negatív teszteredménnyel rendelkezik, vagy
♦ felgyógyult a Covid–19-ből.

Lényegében tehát három különböző jellegű igazolványt foglal magában. Az igazolványt kiállíthatják mindenkinek, aki valamely uniós tagállamban Covid–19 elleni oltást kapott, akárhányadik adagról van is szó. A beadott adagok számát ugyanakkor egyértelműen fel kell tüntetni az uniós digitális Covid-igazolványon, jelezve azt is, hogy az oltási sorozat lezárult-e.

Oltási bizonyítványt mindenki kaphat, függetlenül attól, melyik koronavírus-oltást kapta. Fontos kitétel viszont, hogy kötelező jelleggel csak azt az igazolást kell elfogadni a fogadó államnak, amelynek tulajdonosát az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinával oltották. Ez jellenleg a Pfizer, a Moderna, az Astrazeneca, a Janssen.

Az igazolványokon QR-kód fog szerepelni, amelyet a hatóságok be tudnak olvasni és tartalmazza a szükséges adatokat, valamint egy digitális aláírást. Az igazolványon szereplő információkat a kiállító tagállam nyelvén (nyelvein) és angolul kell feltüntetni, tehát mi magunk is ellenőrizni tudjuk, milyen információk vannak rólunk megadva.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

MÁV jegy, áfalevonás

Kelemen László

adószakértő, jogász

FAD-os számlázás

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs