hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Étel, ital házhoz szállítása: vége az áfakedvezménynek

  • adozona.hu

Július 31-éig érvényes az elvitelre vagy házhoz szállított ételek és alkoholmentes italok forgalmazására vonatkozó kedvezményes, 5 százalékos áfamérték. Mivel ez a tevékenység nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül, augusztustól már újra az áfatörvény szerinti 27 százalékos adómértéket kell rá alkalmazni. A BDO szakértői ismertetik az áfakedvezmény gazdasági háttereit, illetve a kedvezmény megszűnését követő időszak kilátásait.

A 2020-as utolsó negyedévi adatok azt mutatják, hogy az előző évhez képest jelentősen nőtt az ételforgalom aránya a teljes vendéglátóhelyi forgalmon belül (12 százalékponttal 86,9 százalékra), ami mögött a kiszállításos és elviteles ételforgalom növekedése valószínűsíthető. Az italeladások viszont jelentősen visszaestek, arányuk mind az alkoholos, mind az alkoholmentes körben csökkent, vagyis a kedvezményes elviteles áfa hatása az utóbbi termékcsoportban valószínűsíthetően nem érvényesült, a házhoz rendelt vagy üzletből elvitt termékek között az ételforgalom dominált.

Az elviteles és házhoz szállított termékek forgalmi adatainak hiányában viszont nem alátámasztható egyértelműen az intézkedés hatása, noha valószínűleg sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá. A vendéglátóhelyek száma 2020-ban az italüzlet és zenés szórakozóhely kategóriában esett vissza jelentősen (7 százalékkal), de az ilyen típusú üzletek amúgy sem használhatták ki az áfakönnyítést. Az éttermek száma kismértékben csökkent, a cukrászdáké gyakorlatilag nem változott, ebben viszont a november közepén átmenetileg bevezetett kedvezményes áfakulcs még nem játszhatott számottevő szerepet.

Az elviteles és házhoz szállításos értékesítés a kereslet és az üzemeltetés költséghatékonysága oldaláról a nagy lakosságszámú, illetve sűrűn lakott települések vendéglátóhelyeit segíthette leginkább. Az esetleges hatások nemcsak az önállóan működő vendéglátóhelyeket érintették, hanem az aktuálisan üzemelő szálláshelyek (szállodák) éttermi forgalmára is pozitívan hathattak.

Megfelelő mélységű forgalmi, munkaerőpiaci és gazdálkodási adatok hiányában nehéz teljeskörűen számszerűsíteni az áfakedvezmény hatását, támpontot adhatnak azonban a KSH által közölt idei első öt havi forgalmi adatok – fejtette ki Sándorfi Róbert, a BDO Magyarország szállodai tanácsadója.  A kedvezmény–intézkedés 8 és fél hónapjára kivetített különbözet körülbelül 100 milliárd forintot tesz ki, vagyis a szektor szereplőinek ennyivel kevesebb áfát kellett befizetniük a központi költségvetésbe. Ez a nagyságrend alátámasztja azt a feltételezést, hogy a kedvezményes áfakulcs alkalmazásának lehetősége sok vendéglátóegység talpon maradásához járult hozzá olyan időszakban, amikor beltéri értékesítésre nem volt lehetőség, a teraszok pedig még nem nyithattak ki, vagyis az egyetlen bevételi forrás az elvitel és a házhoz szállítás volt.

Kérdés, hogy az augusztus 1-jétől visszaállított 27 százalékos áfamérték hogyan befolyásolja a vendéglátó egységek gazdálkodását, tekintettel a szakma képviselői által előrevetített lassú és hosszadalmas felépülésre a járványügyi korlátozások feloldását követően mind a vendéglátóipari szolgáltatások iránti kereslet, mind pedig a rendezetlen és kiszámíthatatlan munkaerőpiac terén.

Az elvitel, de különösen a házhozszállítás az elmúlt hónapokban valamilyen mértékben beépült az emberek tudatába, a korlátozások enyhítésével azonban ez a kvázi kényszer kényelmi szemponttá alakulhat át – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. Feltételezhető, hogy az értékesítés ezen formái iránti kereslet nem szűnik meg, de erről konkrét tapasztalatok a nyári teraszszezont követően, illetve a negyedik hullám kapcsán hozott, ma még nem előre jelezhető korlátozó intézkedések idején lesznek majd. Ilyen – nem várt – helyzetben a szakma részéről nyilvánvalóan újra fokozottan felmerülhet a támogató intézkedések iránti igény.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close