hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Értékcsökkenési kulcs módosítása a koronavírus-járvány miatt

  • adozona.hu

Felborította a koronavírus-járvány az idegenforgalmi cég gazdasági eredményeit. Módosíthatja-e erre hivatkozva a tervekben rögzített értékcsökkenési leírási kulcsot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: „Társaságunk az idegenforgalomra épül. Az elmúlt 3–4 hónapban zárva voltunk. Szigorú tervezéseink vannak lefektetve a tulajdonosok, a bank felé stb. A 2020-as tervezésünket az elmúlt hónapok teljesen megváltoztatták. Nyereségesnek indult évünket veszteségbe fordította. A betervezett értékcsökkenés éves összegét a társaság nem bírja a következő hónapokban kitermelni. A piaci helyzetre, a koronavírus miatti leállásra hivatkozva módosítható az értékcsökkenési leírási kulcs? Lehet, hogy a leállás időszakára nem számolok az amortizációval, mert nem használtuk a gépeinket, az épületet, a berendezéseket?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) 52. §-ának (2) bekezdése szerint az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét az egyedi eszköz várható használata, ebből adódó élettartama, fizikai elhasználódása és erkölcsi avulása, az adott vállalkozási tevékenységre jellemző körülmények figyelembevételével kell megtervezni, és azokat a nyilvántartásokon történő rögzítést követően a rendeltetésszerű használatbavételtől, az üzembe helyezéstől kell alkalmazni.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványt!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy a koronavírus okozta krízisben meggyengült vállalkozások fogódzót kapjanak, és a lehető leggyorsabban megtalálják a kiutat.

Az Szt. 53. § (5) bekezdésében foglaltak szerint, ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megállapításakor (megtervezésekor) figyelembe vett körülményekben (az adott eszköz használatának időtartamában, az adott eszköz értékében és a várható maradványértékben) lényeges változás következett be, akkor a terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható, de a változás eredményre gyakorolt számszerűsített hatását a kiegészítő mellékletben be kell mutatni.

Ezen előírások alapján tehát értékcsökkenést – minimum az erkölcsi avulás miatt – el kell számolni, ha az eszközt nem vezetik ki a tárgyi eszközök közül, de a mérték, összeg módosítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close