Egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése 2020-ban

  • Lepsényi Mária adószakértő

A kialakult járvány miatt sok egyéni vállalkozó fontolgatja, hogy szünetelteti e tevékenységét.

Az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (Evct.) 18. paragrafusa alapján az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő egyéni vállalkozó legalább 1 hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti az egyéni vállalkozói tevékenységét. Ez vonatkozik a személyi jövedelemadóról szóló törvény és a kisadózókról szóló törvény hatálya alá tartozókra is.

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetését és a szüneteltetés végén a tevékenység folytatását be kell jelenteni – elektronikus úton – a fővárosi, megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál. Ha a két év elteltével az egyéni vállalkozó nem jelenti be az egyéni vállalkozói tevékenység folytatását, akkor a törvény erejénél fogva megszűnik a magánszemély egyéni vállalkozói jogállása.

A cégek megszüntetéséről, átalakulásáról, végelszámolásáról és felszámolásáról itt tudhat meg többet!

A bejelentést a 20T101/E nyomtatványon kell megtenni a szüneteltetés kezdetekor és a szüneteltetés végén is. (2020. július elsejétől a NAV-hoz kell majd bejelenteni.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, hogyan kell megállapítani a tevékenységüket szüneteltetők adókötelezettségét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close