hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségügyi hallgatók is bevethetők leszek, változnak az adatkezelési szabályok, új előírások az orvostechnikai eszközök és egyéni védőeszközök beszerzésére – új kormányrendeletek a veszélyhelyzetre

  • adozona.hu

A Magyar Közlönyben több új kormányrendelet jelent meg, melyek a veszélyhelyzetre való tekintettel új szabályokat rögzítenek többek között az orvostechnikai eszközök és az egyéni védőeszközök beszerzése során alkalmazandó intézkedésekre, az egészségügyi intézkedésekre, így az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása során alkalmazandó szabályokra, az adatkezelési szabályokra, valamint meghatározták azok körét, akik az egészségügyi válsághelyzetben bevethetnek, ilyenek többek között az egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben részt vevő felnőttkorú hallgatók.

A Kormány 83/2020. (IV. 3.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során alkalmazandó egyes egészségügyi intézkedésekről

1. Az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolása, adatkezelési szabályok, valamint az egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatok

Az igazgatási szolgáltatási díj befizetésének igazolását az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet a kérelem elbírálásnak előfeltételeként nem vizsgálja, ha

a) a kérelem tömeges megbetegedést okozó humánjárvány kezelése céljából, ellátási érdekből szükséges hatósági döntés kiadására irányul, vagy
b) az a) pont szerinti célhoz kapcsolódóan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet legfeljebb hathónapos határozott időre szóló hatósági döntést ad ki.

Koronavírus-járvány Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs feladatainak ellátásával összefüggésben a belügyminiszter és az emberi erőforrások minisztere – legfeljebb a veszélyhelyzet megszűnéséig – az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása és ehhez kapcsolódóan a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása céljából megismerheti és kezelheti a betegellátó és az egészségügyi államigazgatási szerv kezelésében álló, valamint – az  Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (a  továbbiakban: EESZT) működtetője útján – az EESZT-ben kezelt személyes adatot.

A veszélyhelyzet ideje alatt a közép- vagy felsőfokú egészségügyi szakképzésben, főiskolai vagy egyetemi szintű egészségügyi alapképzésben, felsőoktatásban szociális alapképzésben, valamint az egészségügyi és szociális akkreditált iskolai rendszerű szakképzésben nappali tagozaton részt vevő nagykorú személy egészségügyi válsághelyzeti ellátási feladatokra igénybe vehető. Az igénybe vett személy ezen időtartam alatt az egyéb polgári védelmi kötelezettsége teljesítése alól mentesül.

2. A biocid termék gyártásához szükséges alkohol beszerzésével kapcsolatos eltérő szabályok

Az adóraktár engedélyes az engedélyében foglaltaktól eltérően az illetékes nemzeti hatóság által kiadott ideiglenes biocid engedélyben számára meghatározott összetételű fertőtlenítőszert alkoholtermékből részleges denaturálási eljárás alkalmazása nélkül gyárthat oly módon, hogy a gyártást az adóraktári engedély módosítása nélkül az állami adó- és vámhatóság részére legkésőbb a gyártás tervezett megkezdését megelőző 12 órával bejelenti.

Az így előállított fertőtlenítőszer adófizetési kötelezettség alól mentesült jövedéki terméknek minősül.

A Kormány 82/2020. (IV. 3.) Korm. rendelete a veszélyhelyzet során egyes orvostechnikai eszközök, valamint egyéni védőeszközök beszerzésével összefüggő intézkedésekről

Ha a központi költségvetési szerv vagy az állam többségi befolyása alatt álló gazdasági társaság a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges országos szintű orvostechnikai eszközre, valamint egyéni védőeszközre beszerzést folytat le, és ezen ezközök a beszerzést követően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (a továbbiakban: ÁEEK) központi raktárába kerülnek, a beszerzést lefolytató költségvetési szervet, illetve állami tulajdonú gazdasági társaságot az adott beszerzés tekintetében az ÁEEK képviselőjének kell tekinteni.

A beszerzés érdekében teljesített kiadások fedezete költségvetési szerv képviselő esetében előirányzatátcsoportosítással, gazdasági társaság képviselő esetében a teljesített kiadások továbbszámlázott értékének az ÁEEK által történő közvetlen megfizetésével kerül biztosításra.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close