hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges karácsony online: evés-ivás együtt, kedvező adózás mellett

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A vírusveszély miatt befellegzett minden többszemélyes rendezvénynek, így az éttermekben, szállodákban, wellness hotelekben rendezett, decemberben hagyományos évadzáró csapatépítésnek, karácsonyi vendéglátásnak, szilveszteri buliknak is. Sok cég az év végi szokásos eseményt online kapcsolaton keresztül rendezné meg. Felmerül a kérdés, milyen adózási szabályt kell alkalmazni, ha a munkáltató házhoz szállíttatná a karácsonyi enni-innivalót, és online ünnepelne az alkalmazottakkal, akikkel egy időben fogyasztanák el az ételt, italt. Megtudtuk a NAV álláspontját.

Több munkáltatótól érkezett jelzés szerint az év végi közös ünneplésre úgy kerítenek sort, hogy a résztvevők egy megadott időpontban online összekapcsolódnak, és közös beszélgetéssel, ünnepi műsorral összekötve, együtt fogyasztják el a kiszállított enni-innivalót, illetve bontják fel a kapott ajándékot.

Kérdésként merül fel, hogy az esemény cég által vállalt költsége a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 70. paragrafus (6) bekezdés b) pontjának megfelel-e.

Az említett rendelkezés értelmében egyes meghatározott juttatásnak minősül egyebek mellett "az egyidejűleg több magánszemély (ideértve az üzleti partnereket is) számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény a juttatás körülményeiből megítélhetően döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség (beleértve az ilyen rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadást is, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát)".

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, a NAV véleménye szerint lehet-e alkalmazni ezt a rendelkezést virtuális rendezvények esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs