hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kérhető koronavírus elleni oltás tajszám nélkül

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász

A COVID–19 elleni védőoltásra – annak korlátozott számára tekintettel – 2021. május 4-éig csak tajszámmal rendelkezők tudtak regisztrálni. A beoltottak számának növekedésével megnyílt azonban a lehetőség arra, hogy tajszámmal nem rendelkező, Magyarországon élő külföldiek, illetve tajszámmal nem rendelkező külföldön élő magyar állampolgárok is regisztrálhassanak az oltásra.

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, melyek minden Magyarországon tartózkodó személynek, biztosítási jogviszonytól függetlenül, térítés nélkül járnak. Ebbe a körbe tartoznak többek között a járványügyi ellátások. Ennek keretében minden Magyarország területén tartózkodó személy, tajszám és előzetes jogviszony-ellenőrzés nélkül veheti igénybe többek között a járványügyi ellátások közül a kötelező védőoltást.

A COVID–19 elleni védőoltás azonban nem tartozik a kötelező védőoltások körébe. COVID–19 elleni védőoltás önkéntes alapon jár, azaz ezt az oltást azok a személyek kaphatják meg, akik regisztrálnak rá.

2021. május 4-éig a COVID–19 elleni védőoltás regisztrációját a tajszámhoz kötötték, így nem kaphatták meg ezt a védőoltást, akik tajszámmal nem rendelkezhetnek. Ide tartoznak többek között a Magyarországon élő, vagy huzamosabb ideje Magyarországon tartózkodó osztrák, olasz stb. nyugdíjasok, diplomáciai képviseletek külföldi állampolgárságú tagjai.

Ugyanakkor 2021. május 4-étől térítésmentesen már azok is jogosultak COVID–19 elleni védőoltásra, akik nem rendelkezhetnek tajszámmal. A napokban hatályba lépett jogszabály erre tekintettel úgy rendelkezik, hogy a SARS-CoV-2 vírus elleni védőoltást térítésmentesen veheti igénybe többek között

» a Magyarországon élő bevándorolt, menekültként vagy oltalmazottként elismert személy,

» a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személy, ha a szabad mozgás és a 3 hónapot meghaladó tartózkodási jogát Magyarországon gyakorolja (ide tartozik például az az uniós állampolgár, aki másik uniós államból kap nyugdíjat, de huzamosabb ideje Magyarországon tartózkodik), 

» a tajszámmal nem rendelkező, külföldön élő magyar állampolgár,

» a tartózkodási engedéllyel rendelkező harmadik országbeli állampolgár,

» a Magyarország területén lévő diplomáciai és konzuli képviselet, továbbá a nemzetközi szervezet állandó képviseletének tagja.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen adatokat kell megadni a regisztráció során!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiegészítő tevékenységből származó bevétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlanértékesítés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Végelszámolás alatt álló társaság vagyonának felosztása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs