hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Aggályos lehet a 24 hónapos munkaidőkeret alkalmazása

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A veszélyhelyzet elrendelésével egyidejűleg számos, a foglalkoztatás általános szabályait érintő változást vezetett be a kormányzat a munkaerőpiacot érintően, egyebek mellett 24 hónapra növelte a munkáltató által akár egyoldalúan is alkalmazható munkaidőkeret időtartamát.

Szükség volt a munkaerőpiaci szabályozás változására

A hazai munkaerőpiac kétharmadát a mikro-, kis- és középvállalkozások teszik ki. A veszélyhelyzetet követő kijárási, illetve a vállalkozásokat érintő működési korlátozások következtében a vállalkozások forgalma drasztikusan visszaesett (sok esetben megszűnt), a munkanélküliségi adatok pedig megugrottak. Annak ellenére, hogy a munkahelyre történő odautazás, illetve a munkavégzés helyén tartózkodás a tilalmak kivételi körébe tartoztak, a fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a munkahelyek többségében az otthoni munkavégzés vált a fő munkavégzési formává. Azon munkahelyeken, illetve munkakörökben pedig, ahol az otthoni munkavégzés nem volt megoldható, vagy amely esetekben a vállalkozás további működtetése nem volt lehetséges, a munkáltató és a munkavállaló sok esetben fizetés nélküli szabadságban állapodtak meg. Ennek hátterében az is meghúzódott, hogy számos, krónikus megbetegedéssel rendelkező, illetve 65 év feletti foglalkoztatott jelezte, hogy személyes érintettsége okán nem szívesen jelenik meg a munkavégzés helyén. Ebben a helyzetben egyértelművé vált, hogy szükséges a munkaerőpiac szabályaihoz hozzányúlni.  

A munkajogi szabályoktól való eltérési lehetőségek megteremtése

A 47/2020. kormányrendelet 6. paragrafusa alapvető változásokat hozott a munkajogi szabályozásban. A kormányrendelet deklarálta, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) rendelkezéseit a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkáltató a közölt munkaidőbeosztást az Mt. 97. paragrafusának (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja, a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan is elrendelheti, valamint a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. A jogszabály azt is kimondta, hogy az ettől eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket a kormányrendelet hatályának tartama alatt nem lehet alkalmazni. Ezen rendelkezések érdemben nem képezték vita tárgyát.

Az Adózóna koronavírus-járvánnyal összefüggő kérdésekről közölt cikkeit és a felmerülő kérdéseket itt olvashatja el.

A kormányrendelet azonban ennél tovább is ment, és kimondta, hogy a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek. Feszült figyelem övezte, hogy a kormányzat milyen értelmező rendelkezésekkel kívánja megjelölni ennek a példátlan mértékű felhatalmazásnak a kereteit. Az április 10-én kihirdetett 104/2020. kormányrendelet garanciális szabályként lefektette, hogy az Mt. 99. paragrafusában (napi munkaidő, beosztás szerinti napi munkaidő), valamint az Mt. 104-106. paragrafusaiban foglaltaktól (napi és heti pihenőidő) nem lehet eltérni. Lehetővé tette ugyanakkor azt, hogy a munkáltató egyoldalúan az addigi 4 hónap vagy 16 hét – illetve meghatározott munkarendben 6 hónap vagy 26 hét – helyett 24 havi munkaidőkeretet alkalmazzon, vagy választása szerint a fennálló, rövidebb időtartamú munkaidőkeretet egyoldalúan meghosszabbítsa.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a foglalkoztatási szabályok változásával összefüggésben felmerülő kérdéseket.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végrehajtói letiltás mértéke?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaviszony megszüntetése GYED alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close