hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A karácsonyra Olaszországba érkező kínai turisták több mint felének pozitív lett a koronavírustesztje a milánói repülőtéren

  • MTI/Adózóna

A Kínából a karácsonyi ünnepekre Olaszországba érkező utasok több mint fele pozitívnak bizonyult a koronavírusteszten a Malpensa milánói repülőtéren – jelentette be Guido Bertolaso lombardiai tartományi jóléti felelős szerdán. Az egészségügyi tárca a Kínából érkezők kötelező tesztelését mérlegeli.

Az illetékes példaként említette a Pekingből december 26-án kora este érkezett járatot, amelynek százhúsz utasából hatvankettőnek a tesztje lett pozitív.

A távol-keleti országból érkező turistákat december 24. óta tesztelik: elsősorban azokat, akik a Peking és Milánó közötti járatokkal érkeznek. Az ellenőrzés egyelőre önkéntes, de "nagyon ajánlott". Az antigén teszt húsz euróba kerül, míg a molekuláris diagnosztikai teszt kilencvenbe.

Guido Bertolaso hangoztatta, hogy a költség ellenére az utasok nem vonták ki magukat a tesztelés alól. Megjegyezte, hogy az érkezők, beleértve a pozitívnak bizonyultakat, valamennyien tünetmentesek voltak.

Guido Bertolaso hangoztatta, hogy a tesztek laboratóriumi vizsgálata csütörtökre készül el: az eredmény alapján tudják biztosan megmondani, hogy a Kínából érkezők az új koronavírus már ismert variánsait hordozzák, melyekkel szemben az eddigi vakcinák hatékonyan védenek, vagy "újabb ismeretlen mutációkkal állunk szemben". Utóbbi esetében Bertolaso szerint az olasz egészségügyi tárca feladata lesz a megfelelő óvintézkedések bevezetése.

A római Spallanzani járványkórház közleményben sürgetett európai szintű intézkedéseket az új vírusvariánsok azonosítására és megfékezésére. A kórház megoldásként előzetes karantént szorgalmazott a Kínából érkező utasok számára.

Orazio Schillaci egészségügyi miniszter kiemelt figyelemmel követi a helyzetet – közölte a minisztérium. A tárca hozzátette: mérlegelés alatt van a Kínából érkező összes utas kötelező tesztelésének újból bevezetése, amit a tárca az Európai Unió tagállamaival is egyeztetni kíván.

Szintén szerdai hír, hogy a kínai kormány bejelentette: a koronavírus-világjárvány miatt több mint két éve bevezetett leállás után ismét elkezdenek új útleveleket kiállítani, ami újra lehetővé teszi a szabad utazást világszerte kínai állampolgároknak.

Kínában a járványellenes korlátozások december eleji feloldása óta drámaian emelkednek a koronavírusos új esetszámok, bár a kínai hatóságok néhány napja leállították a hivatalos napi adatok közlését. Egészségügyi dolgozók beszámolói szerint a kórházak túlterheltek, nincs kifejezetten a Covid-19 kezelésére szolgáló gyógyszerük, a koronavírus-fertőzés tüneteit igyekszenek enyhíteni.

Kínában a világon a legszigorúbb utazási korlátozásokat vezették be 2020 elején a járvány megfékezése érdekében. Akkor teljesen leállították új útlevelek kiállítását. Turisták Kínába nem léphettek be, az üzleti ügyben beutazók számára pedig kötelező hatósági karantént írtak elő.

Peking december elején enyhítette a korábbi drákói járványellenes korlátozásokat, miután a türelmüket vesztett emberek országszerte – Kínában ritkán látott – megmozdulásokat indítottak. A zéró-Covid-politika ugyan alacsonyan tartotta az esetszámokat, viszont emberek millióit zárta be otthonukba hosszú időre.

A hatóságok január 8-tól kezdik meg újra az útlevéligénylések befogadását. Ugyanezzel a dátummal törlik el a Kínába beutazókra vonatkozó karanténkötelezettséget is.

Az Egyesült Államok szerdán jelezte: fontolgatják, hogy beutazási korlátozáskat vetnek ki a Kínából érkezőkre az ottani romló járványhelyzet miatt. "A nemzetközi közösséget egyre jobban aggasztja, hogy a koronavírusos esetszámok jelenleg egyértelműen emelkednek Kínában, és Peking nem közöl transzparens módon adatokat a járványról" – közölték névtelenül nyilatkozó amerikai tisztségviselők.

A japán hatóságok kedden már hivatalosan be is jelentették, hogy kötelező koronavírus-teszt vár mindenkire, aki a szárazföldi Kínából érkezik a szigetországba.

Szintén szerdán John Lee, Hongkong kormányzója is közölte, hogy a Hongkongba érkező külföldieknek csütörtöktől már nem kell negatív koronavírustesztet felmutatni a beutazáshoz, és védettségi igazolás sem szükséges ahhoz, hogy az emberek beléphessenek a városban működő létesítményekbe.

A maszk viselése továbbra is kötelező marad, de ezen kívül valamennyi korlátozást feloldják. A kormányzó sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a hongkongi lakosság viszonylag magas átoltottságú, és az egészségügyi rendszer is felkészült az esetleges megbetegedések hatékony kezelésére.

John Lee hozzátette, hogy a határokat a szárazföldi Kínából érkezők előtt január 15-ig tervezik megnyitni.

Hongkong csaknem három éven át nagyrészt követte Peking stratégiáját a koronavírus-járvány visszaszorítására. A szigorú korlátozások súlyos terhet róttak a hongkongi gazdaságra, és számos vállalkozás el is hagyta emiatt a várost.

A tajvani kormány szerdán viszont – több más országhoz csatlakozva – azt jelentette be, hogy a romló járványhelyzet miatt január 1-jétől a repülőtéren koronavírustesztnek kell alávetniük magukat a szárazföldi Kínából érkezőknek. Az intézkedés elsősorban a Kínában dolgozó tajvaniakat és az ő kínai családtagjaikat érinti majd.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink