hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A járvány a transzferárak újragondolását teszi szükségessé

  • adozona.hu

Ugyan a 2020-as transzferár dokumentációk elkészítéséig még közel fél év van hátra, de egyáltalán nem korai ezzel foglalkozni, hiszen a koronavírus-járvány hatására megváltozott piaci környezet és jövedelmezőség, a transzferárak újragondolását teszi szükségessé. Mivel ez a helyzet számos buktatót is rejt magában, az üzleti döntésekhez is mélyebb elemzés szükséges, de fontos az ezeket alátámasztó dokumentumok gyűjtése is, olvasható a LeitnerLeitner közleményében.

„Továbbá óva intünk mindenkit attól, hogy járványt mesterséges jövedelemátcsoportosításra használja fel, mert erre várhatóan minden érintett adóhatóság nagyon fog figyelni.” – figyelmeztetett Fotiadi Ágnes, a LeitnerLeitner Transzferár Üzletág vezetője.

A COVID-19 egyértelműen felülírta a korábbi üzleti várakozásokat és gyakorlatot, de az egyes ágazatokat nem azonos mértékben érintette, és más hatással lesznek rájuk a különböző országok eltérő gazdasági intézkedései (állami támogatások, vásárlási kedvezmények biztosítása) is. Az viszont biztos, hogy mind a multinacionális cégcsoportok, mind a hazai kapcsolt vállalkozások jövedelmezőségét befolyásolni fogja a világjárvány gazdasági hatása, és felülírja az előzetes terveiket.

Éppen ezért minden a Covid hatásával érintett üzleti évben (2019, 2020, 2021) különös figyelemmel kell eljárni nemcsak a transzferár-dokumentáció készítése, hanem a transzferárak – a kapcsolt vállalkozások egymás közötti ügyletekben kialakított árai – meghatározása, a szerződéses viszonyok kezelése, felülvizsgálata és létesítése során is. Ugyan a transzferár-dokumentáció elkészítési határideje az éves társaságiadó-bevallással esik egybe, vagyis a naptári éves adózók esetében még közel fél év van addig hátra, de egyáltalán nem korai elkezdeni ezzel foglalkozni.

Érdemes tehát már egy-egy ügylet árainak meghatározásakor átgondolni, hogy miként biztosítható, hogy ezek minél inkább az aktuális helyzet szokásos piaci viszonyait tükrözzék. Ha a vállalkozások már most úgy alakítják ki az áraikat, hogy azok egyszerre feleljenek meg a Covid hatására szokásos piaci áraknak, akkor nem kell majd utólag kényszerűen módosítani az adóalapot. Ezeknek az áraknak a megtalálása azonban nehéz, hiszen a kialakult járványhelyzet és annak gazdasági hatásai minden piac és vállalkozás viszonylatában külön elemzést igényelnek.

Nem elég azonban helyes döntéseket hozni, de alá is kell támasztani, bizonyítani is kell tudni ezt. Ezért a Covid-hatással érintett időszakban a működés részleteit, az üzleti döntések minden momentumát rögzíteni kell, hiszen utólag ezeket sokkal nehezebb (ha egyáltalán lehetséges) pótolni.

Most tehát semmiképp nem lehet sematikus a transzferár-dokumentáció készítése, egyszerre kell következetesen figyelembe venni és bemutatni a korábbi gyakorlatot, a korábbi jövedelmezőséget, a cégcsoporton belüli viszonylatokat; valamint a Covid-hatását mindezekre. Csak így minimalizálható egy esetleges magyar adóhatósági büntetés vagy a nemzetközi vitarendezési mechanizmus kockázata.

Továbbá nem szabad a Covid hatására hivatkozva a szokásos piaci ár elvétől eltérve mesterségesen átcsoportosítani a jövedelmet, mert erre várhatóan a multinacionális vállalat működése által érintett valamennyi ország adóhatósága kiemelt figyelmet fog fordítani. Különösen azért várható ez, mert éppen a járvány hatására globálisan számottevően csökkent a jövedelmezőség, amelynek a szokásos piaci ár elve szerinti megosztását nemzetközileg is biztosítani kell.

Végül, de nem utolsó sorban azért is érdemes már most elemezni a járvány hatásait a transzferárak szempontjából, mert ezzel lehet az adott leányvállalat számára kedvezőbb árazási pozíciót kiharcolni a csoporton belül, vagy növelni az anyacégtől kapott kompenzációs bevételeket is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs