hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: kivás bt.-ből kivás kft. – emelheti-e készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor?

  • adozona.hu

Adott egy kivás bt., amely átalakul kivás kft.-vé és a jegyzett tőkéjét 20 000 forintról 3 millió forintra emeli. Emelheti-e részben készpénzben a jegyzett tőkét átalakuláskor? Lesz hatása a készpénzben történő tőkeemelésnek a kiva alapjára? Növeli, vagy csökkenti az alapot? Olvasói kérdésre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az átalakulás eredményeként létrejövő kisvállalati adóalany kft. esetében a jegyzett tőke rendelkezésre bocsátásának módját és idejét a létesítő okirat kell tartalmazza. Ez lehet készpénz.

Az Adózóna oldalán megjelent további „A nap kérdése” című írásokat itt olvashatja el.

A kisvállalati adó alapjának levezetésekor a növelő tételként kell figyelembe venni a pénztár értékének tárgyévi növekményét, de legfeljebb a pénztár tárgyévi mérlegben kimutatott értékének a mentesített értéket meghaladó részét kell így tekinteni [Katv. 20. § (3) bekezdés c) pont]. A pénztár mentesített értéke a tárgyévi bevétel 5 százaléka, de legalább 1 millió forint, vagy az adóalanyiság első évének nyitó mérlegében a pénztár kimutatott értéke.

Ugyanakkor, a Katv. 20. § (4) bekezdés a) pontjára tekintettel csökkentő tétel is felmerül – kioltva ezzel az előbbi növelő tétel hatását –, hiszen a tőkebevonás (különösen a jegyzett tőke emelése) cégbírósági bejegyzésére tekintettel az adóévben a saját tőke növekedéseként elszámolt összeggel csökkentendő az adóalap.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink