hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változtak a KATA és a KIVA feltételei

  • Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló
5

Kapcsolódó jogszabályok


Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/8750. számú törvényjavaslatról november 19-én döntött Országgyűlés. Bár még hatályba sem lépett, mégis több ponton módosultak a jövőre bevezetett új kisvállalkozói adónemek feltételei. Így talán megismerhetjük a végleges kisvállalati adót (Kiva) és a kisadózók tételes átalányadóját (Kata). Aki ezeket választja jövőre, annak alig több, mint egy hónapja marad a döntésre és bejelentkezésre. A következőkben röviden ismertetjük, hogy mi is változott november 19-én.

Mielőtt megijednénk, érdemes megjegyezni, hogy a megismert rendszer lényege nem változik. Mielőtt egy új – feltehetőleg több éves - adónemet bevezetnek, számos tartalmi, rendszerbeli és formai kérdést, összefüggést kellene tisztázni és jogszabályban formalizálni. Erre a mai gyakorlat azt mutatja, hogy a gyorsan elfogadott, napi módosítási indítványok hálójában nem elég a törvényt elfogadni, hanem a kialakított pontatlanságokat, vagy olykor ellentmondásokat, vagy éppen kedvezményeket még a bevezetés előtt célszerű tisztázni, illetve a működőképességet javítani. Így került sor a 2012. évi CXLVII. törvénnyel kihirdetett kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) további korrekciójára.

Törvényismertetés, gyakorlati kérdések, szakértői válaszok
Adóváltozások 2013. HVG Nexon Konferencia

Tudjon meg mindent az adóváltozásokról a HVG adókülönszámának szerzőitől!
http://www.konferencia.hvg.hu/hvg-nexon-adovaltozasok-2013.html
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
KISS J

Tiaztelt Adózóna

Kivára bejelentkezett vállalkozó milyen módon tudja igémybe venni a 25 év alatti ill. az 55 év feletti dolgozói után a szociális hoozájárulási adóból levonható kedvezményt.
tisztelettel Kiss József

bandya0

Tisztelt Adózóna!

Keverednek az információk a különféle szaklapokban és honlapokon. Ha egy KATA-s főállású egyéni vállalkozó február 24-től szüneteltet, vagy munkaképtelen lesz, akkor is meg kell fizetni a teljes havi tételes adót??? Ugyanez vonatkozik a szünetelés és a munkaképtelenség végére is.
Itt nincs lehetőség időarányos (napokban történő)számításra?
Buta kérdés, de miért?

Köszönöm a segítséget

Bándy Annamária

chipsi

Érdeklődni szeretnék, hogy melyik a kedvezőbb vállalkozási forma. Csak vállalkozóként tehát számla ellenében tudnak alkalmazni egy cégnél, ahol munkát végzek. Egy KFT-ben ha felvesznek és azon keresztül számláznak a cégnek, vagy ha én az egyéni vállalkozói igazolványt kiváltom és úgy számlázok - a jobb? Természetesen a járulékokra és különböző vonzatokra gondolok. A KFT-s megoldás családi vállalkozás, de nem szeretnék plusz költségeket okozni nekik. Köszönöm válaszukat.

KISS J

12 fős kisvállalkozás minimálbéres foglalkoztatással évi 50 mill. bevétellel célszerű-e választania a kivát 2013-ra.
köszönettel Kiss J

mami51

kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó, illetve ha a Bt tagja nyugdíjas választhatja-e a KATA-t, mert a kiváltott adók és járulékok között nem szerepel az egészségügyi hozzájárulási járulék.
köszönöm a segítséget Gyurcsákné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink