hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változtak a KATA és a KIVA feltételei

  • Szolnoki Béla
5

Kapcsolódó jogszabályok


Az egyes adótörvények és az azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló T/8750. számú törvényjavaslatról november 19-én döntött Országgyűlés. Bár még hatályba sem lépett, mégis több ponton módosultak a jövőre bevezetett új kisvállalkozói adónemek feltételei. Így talán megismerhetjük a végleges kisvállalati adót (Kiva) és a kisadózók tételes átalányadóját (Kata). Aki ezeket választja jövőre, annak alig több, mint egy hónapja marad a döntésre és bejelentkezésre. A következőkben röviden ismertetjük, hogy mi is változott november 19-én.

Mielőtt megijednénk, érdemes megjegyezni, hogy a megismert rendszer lényege nem változik. Mielőtt egy új – feltehetőleg több éves - adónemet bevezetnek, számos tartalmi, rendszerbeli és formai kérdést, összefüggést kellene tisztázni és jogszabályban formalizálni. Erre a mai gyakorlat azt mutatja, hogy a gyorsan elfogadott, napi módosítási indítványok hálójában nem elég a törvényt elfogadni, hanem a kialakított pontatlanságokat, vagy olykor ellentmondásokat, vagy éppen kedvezményeket még a bevezetés előtt célszerű tisztázni, illetve a működőképességet javítani. Így került sor a 2012. évi CXLVII. törvénnyel kihirdetett kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) további korrekciójára.

Törvényismertetés, gyakorlati kérdések, szakértői válaszok
Adóváltozások 2013. HVG Nexon Konferencia

Tudjon meg mindent az adóváltozásokról a HVG adókülönszámának szerzőitől!
http://www.konferencia.hvg.hu/hvg-nexon-adovaltozasok-2013.html
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
KISS J

Tiaztelt Adózóna

Kivára bejelentkezett vállalkozó milyen módon tudja igémybe venni a 25 év alatti ill. az 55 év feletti dolgozói után a szociális hoozájárulási adóból levonható kedvezményt.
tisztelettel Kiss József

bandya0

Tisztelt Adózóna!

Keverednek az információk a különféle szaklapokban és honlapokon. Ha egy KATA-s főállású egyéni vállalkozó február 24-től szüneteltet, vagy munkaképtelen lesz, akkor is meg kell fizetni a teljes havi tételes adót??? Ugyanez vonatkozik a szünetelés és a munkaképtelenség végére is.
Itt nincs lehetőség időarányos (napokban történő)számításra?
Buta kérdés, de miért?

Köszönöm a segítséget

Bándy Annamária

chipsi

Érdeklődni szeretnék, hogy melyik a kedvezőbb vállalkozási forma. Csak vállalkozóként tehát számla ellenében tudnak alkalmazni egy cégnél, ahol munkát végzek. Egy KFT-ben ha felvesznek és azon keresztül számláznak a cégnek, vagy ha én az egyéni vállalkozói igazolványt kiváltom és úgy számlázok - a jobb? Természetesen a járulékokra és különböző vonzatokra gondolok. A KFT-s megoldás családi vállalkozás, de nem szeretnék plusz költségeket okozni nekik. Köszönöm válaszukat.

KISS J

12 fős kisvállalkozás minimálbéres foglalkoztatással évi 50 mill. bevétellel célszerű-e választania a kivát 2013-ra.
köszönettel Kiss J

mami51

kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó, illetve ha a Bt tagja nyugdíjas választhatja-e a KATA-t, mert a kiváltott adók és járulékok között nem szerepel az egészségügyi hozzájárulási járulék.
köszönöm a segítséget Gyurcsákné

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíj december 31-én

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Adószámos magánszemély

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Biztosítási díj dolgozóra számfejtése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X