hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online értékesítés katásként: bajban lehet, aki nem figyel erre

  • adozona.hu

Elállhat-e az eladástól a katás egyéni vállalkozás, ha cég nevében vásárolna tőle valaki az online platformján? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az új kata esetén csak magánszemélynek lehet értékesíteni terméket/szolgáltatást. Ha interneten vásárolnak az egyéni vállalkozástól (például  digitális tananyagot), ahol a vevő kitölti a saját adatait online fizetés során, akkor előfordulhat, hogy a magánszemély nem a saját, hanem a cége nevében vásárol ("Példa Kft."-ként).  Ilyenkor elvileg rögtön kikerülne a vállalkozás a kata hatálya alól. Mit mond a jogszabály, hogyan lehet ezt elkerülni? El lehet állni az eladástól, ha az értékesítő észleli, hogy egy online vevője épp cégnévvel vásárolt tőle? – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk válasza:

Katás vállalkozás nem szerezhet bevételt kifizetőtől, azaz másik egyéni vállalkozótól vagy cégektől, jogi személyektől sem.

Online vásárlások esetén feltétlenül indokolt, hogy a honlapon jól láthatóan tüntesse fel a vállalkozás, feltüntetésre, hogy csak magánszemélynek tud értékesíteni. Az értékesítésre tehát nem kerülhet sor, helyesebben sor kerülhet ugyan rá, de ha a bevétel is megérkezik a katás vállalkozás számlájára, az azt megelőző napon a kataalanyiság véget ér. Ez esetben a pénz visszatérítése, és/vagy a számla stornózása, és magánszemély vevő nevére történő kiállítása lehet csak a megoldás, hogy a kataalanyiság mégis fennmaradjon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31