hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online értékesítés katásként: bajban lehet, aki nem figyel erre

  • adozona.hu

Elállhat-e az eladástól a katás egyéni vállalkozás, ha cég nevében vásárolna tőle valaki az online platformján? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az új kata esetén csak magánszemélynek lehet értékesíteni terméket/szolgáltatást. Ha interneten vásárolnak az egyéni vállalkozástól (például  digitális tananyagot), ahol a vevő kitölti a saját adatait online fizetés során, akkor előfordulhat, hogy a magánszemély nem a saját, hanem a cége nevében vásárol ("Példa Kft."-ként).  Ilyenkor elvileg rögtön kikerülne a vállalkozás a kata hatálya alól. Mit mond a jogszabály, hogyan lehet ezt elkerülni? El lehet állni az eladástól, ha az értékesítő észleli, hogy egy online vevője épp cégnévvel vásárolt tőle? – kérdezte olvasónk.

Szakértőnk válasza:

Katás vállalkozás nem szerezhet bevételt kifizetőtől, azaz másik egyéni vállalkozótól vagy cégektől, jogi személyektől sem.

Online vásárlások esetén feltétlenül indokolt, hogy a honlapon jól láthatóan tüntesse fel a vállalkozás, feltüntetésre, hogy csak magánszemélynek tud értékesíteni. Az értékesítésre tehát nem kerülhet sor, helyesebben sor kerülhet ugyan rá, de ha a bevétel is megérkezik a katás vállalkozás számlájára, az azt megelőző napon a kataalanyiság véget ér. Ez esetben a pénz visszatérítése, és/vagy a számla stornózása, és magánszemély vevő nevére történő kiállítása lehet csak a megoldás, hogy a kataalanyiság mégis fennmaradjon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kottagrafika FEOR-szám

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs