hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kivás ügyvédi iroda megszüntetésének lepapírozása

  • adozona.hu

Megszüntetné tevékenységét egy kivás ügyvédi iroda. Milyen bevallásokat kell készítenie? Olvasónk kérdéseire Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy 2021. 01. 01-jével kiva szerinti ügyvédi iroda 2021. 05. 31-ével elhatározta a megszűnését (06. 01-jei kezdettel). A kiva szabályozása szerint ilyenkor a kivaalanyiság a megszűnés napjával áll be. Tehát jól értelmezem, hogy végelszámolással ellentétben a megszűnés időszakát megelőző nappal nem kerül vissza tao hatálya alá? Jól értelmezem, hogy ez esetben a majdani záróbevallásként is kivabevallást kell benyújtani és nem **71-est? Illetve a záróbevallásban a pozitív eredménytartalék kiva szerint adózik vagy tao szerint mint az áttérési különbözet?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az ügyvédi tevékenységről szóló 2017. évi LXXVIII. törvény 97. § (7) bekezdése alapján az ügyvédi iroda jogutód nélküli megszűnése esetén a végelszámolással kapcsolatos beszámolókészítési és könyvvezetési feladatokat kell elvégezni. Vagyis bár az ügyvédi iroda nem került bejegyzésre, de a megszüntetési eljárást le kell folytatni.

A fenti törvény 190. § (2) bekezdése pedig azt is rögzíti, hogy a kamarai nyilvántartásba be kell jegyezni a megszüntetési eljárás kezdő és befejező dátumát.

A fentiek alapján tehát a törlés napjával az iroda kivaalanyisága megszűnik. Ezzel kapcsolatban tevékenységet lezáró beszámolót kell készíteni és záró kivabevallást kell benyújtania.

A záró kivabevallással kapcsolatban meg kell határoznia a kivaidőszak nyereségét, melyet osztalékként nem hagytak jóvá. Ezt az összeget csökkenti a kivaalanyiság utolsó napján a cég mérlegében szereplő tárgyi eszközök, immateriális javak könyv szerinti mérleg szerinti értéke.

Az így képzett pozitív összeget kell a lekötött tartalékba átvezetni és a fejlesztési tartalékra vonatkozó szabályok szerint felhasználni.

Az iroda azonban nem kíván továbbműködni, így álláspontom szerint fejlesztési tartalékot nem képezhet, mivel a fejlesztési tartalék megképzésére a végelszámolást közvetlenül megelőző időszakban nincs lehetőség.

A kivatörvény 28. § (4d) bekezdése értelmében az a helyes eljárás, ha meg sem képezi a lekötött tartalékot és a fenti pozitív összeg után a megszűnés napján hatályos társasági adókulccsal, azaz 9 százalékkal számolva megfizeti a társasági adót.

Ezt az adót a záró kivabevallásban tudja bevallani.

A végelszámolási időszak – ha csupán egyetlen nap – külön üzleti év. Arra 71-es záró társasági adóbevallást és beszámolót be kell nyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close