hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiván innen, kiván túl: elszámolás belépéskor és kilépéskor

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Személyi jövedelemnek nem minősülő kifizetések, értékcsökkenés, tárgyi eszközök és osztalék elszámolása: megannyi kérdés, amely a kiva alá belépőket, illetve a társasági adózásra visszatérőket foglalkoztatja.

A KIVAVÁLASZTÁS EGYES FELTÉTELEI

A kiva választása kapcsán az utóbbi időben gyakran felmerülő kérdés, hogy választható-e ez az adózási forma akkor, ha csak olyan tagok végzik a munkát – más munkavállalót nem foglalkoztatnak – akinek a részére fizetett jövedelem a kiva szabályok szempontjából nem minősül személyi jellegű kifizetésnek.

A válasz a kérdésre, röviden, hogy lehetséges a kiva választása olyan vállalkozás által is, amely kizárólag kiegészítő tevékenységet folytató személyekkel működteti a társaságot.

Tény, hogy ebben az esetben 2018-tól 13 százalékos adóval „nem nyeri meg” a vállalkozás a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, de erre nincs is szüksége, mivel ezt nem kell fizetnie társaságiadó-alanyként sem.

Az osztalékot 2018-tól 13 százalék kivával és 15 százalék személyi jövedelemadóval adózva – azaz 26,05 százalékos adóteher mellett veheti ki, míg társaságiadóalany-ként 22,65 százalék az adóteher (a társasági adó és személyi jövedelemadó együtt).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti a kiva választásának feltételeit, szó lesz továbbá az osztalék és a tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolásáról!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close