hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiván innen, kiván túl: elszámolás belépéskor és kilépéskor

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Személyi jövedelemnek nem minősülő kifizetések, értékcsökkenés, tárgyi eszközök és osztalék elszámolása: megannyi kérdés, amely a kiva alá belépőket, illetve a társasági adózásra visszatérőket foglalkoztatja.

A KIVAVÁLASZTÁS EGYES FELTÉTELEI

A kiva választása kapcsán az utóbbi időben gyakran felmerülő kérdés, hogy választható-e ez az adózási forma akkor, ha csak olyan tagok végzik a munkát – más munkavállalót nem foglalkoztatnak – akinek a részére fizetett jövedelem a kiva szabályok szempontjából nem minősül személyi jellegű kifizetésnek.

A válasz a kérdésre, röviden, hogy lehetséges a kiva választása olyan vállalkozás által is, amely kizárólag kiegészítő tevékenységet folytató személyekkel működteti a társaságot.

Tény, hogy ebben az esetben 2018-tól 13 százalékos adóval „nem nyeri meg” a vállalkozás a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást, de erre nincs is szüksége, mivel ezt nem kell fizetnie társaságiadó-alanyként sem.

Az osztalékot 2018-tól 13 százalék kivával és 15 százalék személyi jövedelemadóval adózva – azaz 26,05 százalékos adóteher mellett veheti ki, míg társaságiadóalany-ként 22,65 százalék az adóteher (a társasági adó és személyi jövedelemadó együtt).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megismerheti a kiva választásának feltételeit, szó lesz továbbá az osztalék és a tárgyi eszközök értékcsökkenésének elszámolásáról!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ifa külföldi gyakornok után

Szipszer Tamás

adószakértő

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs